Waren de uithalen van Conor McGregor pure show? Dit zei de Ier na de derde ronde tegen Khabib Nurmagomedov

Waren de uithalen van Conor McGregor pure show? Dit zei de Ier na de derde ronde tegen Khabib Nurmagomedov

Conor McGregor ging zaterdagnacht glansloos ten onder tegen Khabib Nurmagomedov. Het gevecht werd op voorhand al aangekondigd als enorm persoonlijk, en dat bleek ook tijdens de kamp. Na de verschillende rondes bleven de twee steeds nog even praten. En een van die conversaties is door een microfoon opgepikt. Na de derde ronde zei McGregor nog snel tegen z’n razende opponent: “It’s only business.” Vreesde McGregor toen al de woede van Khabib?

Conor McGregor is er zaterdagnacht, tijdens UFC 229, niet in geslaagd om z’n UFC-titel bij de lichtgewichten te heroveren. De ongeslagen Rus Khabib Nurmagomedov was duidelijk de betere van de twee in een enorm gehypete main-event, dat op voorhand werd aangekondigd als ‘het grootste gevecht in de geschiedenis van de UFC‘.

Busincident

Naast natuurlijk de strijd om de titel bij de lichtgewichten, was de kamp tussen McGregor en Nurmagomedov er ook een enorm persoonlijke. Toen Artem Lobov, een vriend en teamgenoot van Conor McGregor, zei dat hij niet geloofde dat Nurmagomedov, de titelhouder, de beste lichtgewicht was in de UFC maar wel z’n vriend McGregor, werd Khabib razend. Hij gaf Lobov tijdens een nogal verhitte woordenwisseling backstage een slag. En zo begon de vete tussen de Rus en de McGregor, want dat kon McGregor natuurlijk niet zomaar laten passeren.

De Ier sprong op het eerste vliegtuig naar Brooklyn om de confrontatie aan te gaan met Khabib. Hij trof de Rus aan backstage, toen die net met z’n entourage in een bus was gestapt, en kon zich niet meer houden. Hij gooide een steekwagentje door een raam van de bus. Daarbij vielen twee gewonden, Khabib was echter ongedeerd. McGregor gaf zich iets later zelf aan, maar raakte ook al snel weer vrij op borg.

De relatie tussen McGregor en White

McGregor gaf eind juli dan zelf z’n schuld toe, en voorkwam zo een strafzaak. De Ier kwam ervan af met gemeenschapsdienst en verplichte therapie. Intussen had de UFC al aangekondigd geen extra maatregelen te nemen tegen ‘Mystic Mac’. Een ietwat rare beslissing, aangezien er in het verleden voor gelijkaardige incidenten wel zware straffen werden uitgesproken.

Velen zagen daarvoor een verklaring in de relatie tussen McGregor en UFC-baas Dana White. De twee zijn namelijk heel goed bevriend. White ziet in McGregor natuurlijk ook z’n grootste attractie. De gevechten van McGregor braken al vaker records en dus kijkt White voor z’n goudhaantje wel al eens vaker iets door de vingers. Zo kan die zich veroorloven op zowat elke persconferentie te laat te komen en slaagde hij er ook in de UFC-baas ervan te overtuigen z’n eigen whiskeymerk, Proper 12, als officiële partner voor UFC 229 te nemen.

Ongeslagen

De persoonlijke vete op zich zou al genoeg geweest zijn voor een gevecht tussen de twee, maar er was meer. Khabib Nurmagomedov was met 26 zeges en 0 verliesmatchen ongeslagen en veroverde op 7 april van dit jaar ook nog eens de UFC-titel bij de lichtgewichten, een titel die niet lang ervoor nog over de schouder van McGregor had gehangen.

McGregor, die na een (lucratief) uitstapje naar de bokswereld zijn zinnen weer op de UFC had gezet (lees hier waarom dat event eigenlijk absurd was), zag zichzelf nog steeds als de legitieme kampioen en dus wou hij ook het eremetaal dat daarmee gepaard gaat. Het leek dus wel in de sterren geschreven: Khabib Nurmagomedov vs. Conor McGregor moest en zou de headliner worden van een van de grootste UFC-events aller tijden.

Tactiek

Op de persconferenties voor de kamp werd al duidelijk dat de twee elkaar echt niet konden luchten. McGregor, die de eerste persconferentie helemaal in handen nam, hakte op zowat elke eigenschap van de Rus in. Hij beledigde z’n natie, z’n geloof, z’n vader, z’n trainer en ga zo maar door. Een tactiek die ‘m trouwens al heel wat had opgeleverd, want McGregor is door zo’n geniale trashtalk op korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste attracties in de UFC (hier vind je onze lijst met zijn 17 beste quotes).

Zo had hij ook in zijn eerste titelgevecht in de UFC, tegen Jose Aldo voor de UFC-featherweight-titel, z’n opponent zo opgejaagd en het hoofd gek gemaakt, dat die meteen na de start van de kamp naar McGregor snelde. Daar maakte de uitmuntende bokser van gebruik, want hij vloerde de toenmalige kampioen na amper 13 seconden met een fabelachtige knock-out.

Weigh-ins

Ook nu was duidelijk dat McGregor in het hoofd van Khabib wou kruipen. Met duidelijk voorbereide uithalen, naar onder andere z’n link met enkele ongure Russische figuren, probeerde hij de stoïcijnse en beredeneerde Khabib uit z’n element te krijgen. Dat leek deze keer echter niet meteen te lukken (al deelde ook Khabib af en toe een subtiele steek uit).

Bij de tweede persconferentie kwam het zelfs niet tot een confrontatie tussen de twee. McGregor was, naar goede gewoonte, alweer een hele poos te laat. De regerende kampioen wou niet wachten en haakte na een kwartiertje zelfs helemaal af. McGregor kon het op dat moment weinig deren, die zag z’n moment vrij om nog wat extra in te hakken op z’n, afwezige, opponent.

Tijdens de laatste confrontatie tussen de twee voor het gevecht, na de weigh-ins, deed McGregor een zoveelste poging om de Rus op te jagen. Wanneer de twee poseerden voor de obligatoire foto’s, trapte de Ier naar de handen van Khabib waardoor de veiligheidsmensen moesten ingrijpen. Dana White zag het met lede ogen aan, al zal die het niet al te erg gevonden hebben. De animositeit tussen de twee zou hem alleen maar extra geld opleveren in PPV-buys. En toen moest de eigenlijke kamp, waar het allemaal om draaide, dus nog altijd beginnen …

De moed der wanhoop

De kamp zelf verliep grotendeels zoals verwacht (lees hier een uitgebreid verslag van de wedstrijd en de hel die na de kamp losbarstte). Geen vriendelijke touch of gloves voor de kamp, dat hadden de twee op voorhand al aangekondigd. McGregor die bleef uitdagen en de Rus uit zijn kot bleef lokken, en Khabib die haast meteen voor de takedown ging. Maar Khabib nam, tegen de verwachtingen van een hele hoop kenners, al snel het heft in handen en begon de Ier zelfs te domineren. Wat al helemaal niemand zag aankomen, was dat de Rus op bepaalde momenten zelfs al boksend de maat van McGregor nam. Met enkele rake klappen deed hij McGregor zelfs wankelen.

Al snel werd duidelijk dat dit niet de avond van de Ier zou worden, en dat was ook af te lezen van McGregor z’n gezicht. Na het stoppen van de verschillende rondes bleef Nurmagomedov verwijten richting McGregor slingeren. Hij was duidelijk op revanche belust en dat merkte ook de Ier, die op bepaalde momenten zich enkel met de moed der wanhoop nog leek te verdedigen.

“It’s only business”

Na de derde ronde, waarin Khabib McGregor weer bijna de volle vijf minuten had gedomineerd, leek McGregor de Rus zelfs wat te proberen bedaren. De conversatie na het luiden van de bel werd namelijk opgepikt door een microfoon. We horen McGregor duidelijk zeggen: “It’s only business“. McGregor leek dus duidelijk te maken aan Nurmagomedov dat alle uithalen en beledigingen alleen maar voor de show waren en om meer mensen te doen betalen om naar het gevecht te kijken.

Verontschuldigde McGregor zich hier voor alles? Volgens velen merkte ook McGregor dat hij het niet zou kunnen halen van de sterke Rus en probeerde hij zich nog een beetje in te dekken. Maar dat pakte dus duidelijk niet, want Khabib maakte korte metten met de Ier in de vierde ronde en had ook na de kamp nog zo veel woede in zich dat hij een teamgenoot van McGregor te lijf ging.

“I’ll be back”

Nurmagomedov verontschuldigde zich later op de persconferentie wel, maar wees vooral ook naar de acties van McGregor voor de kamp.

“Dit was niet mijn mooiste kant”, reageerde Khabib. “Maar hij heeft over mijn religie gepraat, mijn land, mijn vader. Hij kwam naar Brooklyn, hij viel de bus aan en vermoordde zo bijna twee mensen. Dus waarom hebben mensen het nog altijd over hoe ik over de kooi sprong? Ik heb respect getoond.”

McGregor reageerde enkel heel kort op Twitter en Instagram. Daar schreef hij “uit te kijken naar een rematch” en beloofde hij “I’ll be back“.

Gesponsorde artikelen