Waren de Vikingen moslim? Volgens nieuwe vondsten kan dat wel

Waren de Vikingen moslim? Volgens nieuwe vondsten kan dat wel

Volgens een nieuw onderzoek zouden Vikingen iets te maken hebben de islam. Archeologen vonden Arabische teksten en zelfs de naam ‘Allah’ op kledingstukken van de noorderlingen. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat archeologen Arabische teksten vinden bij Vikingen. 

Tijdens een onderzoek op begraafkleding van Vikingen kwamen Zweedse onderzoekers op een merkwaardige ontdekking. Op de kledingstukken die de archeologen vonden in Vikinggraven uit de negende en tiende eeuw staan Arabische woorden. De vondsten leverden nieuwe inzichten rond contacten tussen Vikingen en de moslimwereld.

Allah en Ali

Op de kledingstukken, die in Zweden zijn opgegraven, zijn woorden geweven zoals ‘Allah‘ en ‘Ali’. Textielarcheoloog Annika Larsson aan de universiteit van Uppsala denkt dat het materiaal uit Centraal-Azië, Perzië en China kwam. Volgens haar zijn de kleine geometrische patronen helemaal niet Scandinavisch. De woorden op de kleding zijn in zijde en zilverdraad geweven in het Koefisch, een kalligrafie van het Arabisch. Zo’n patronen worden ook teruggevonden op Moorse gewaden in Spanje.

Dat sommige graven islamitisch zijn, wordt niet volledig uitgesloten. “We weten uit andere opgravingen dat sommige graven bestaan uit mensen van Perzië, waar de islam erg dominant was”, zegt Larsson aan BBC. Maar de archeoloog spreekt ook van invloeden van bepaalde rituelen. “Het is waarschijnlijker dat de begrafenisrituelen toen ook beïnvloed werden door islamitische ideeën, zoals het eeuwige leven in het paradijs na de dood.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Arabische geschriften worden teruggevonden bij Vikingen. In Birka, een Vikingstad, vonden onderzoekers twee jaar geleden ook items, zoals een ring, met de tekst ‘voor Allah’. Ook hier werd de tekst geschreven in het Koefisch.

Het is wel de eerste keer dat er items in Scandinavië worden teruggevonden waarop Ali staat vermeld. Een archeologisch team probeert nu te bepalen vanwaar de lichamen komen. Larsson is ervan overtuigd dat er meer islamitische inscripties kunnen worden gevonden. “Ik weet dat Ali belangrijk is bij de grootste minderheidsgroep binnen de islam, het sjiisme, en vraag me af of er een link is.”

Amir De Martino, opleidingshoofd Islamitische studies aan het Islamic College in Londen, denkt ook dat het gaat om kopieergedrag. “Zonder de zin ‘wali Allah’ (vriend van God, nvdr.) erbij, lijkt het er eerder op dat dit verkeerd gekopieerd werd van iets dat uit de cultuur stamt.”

Gesponsorde artikelen