Warren Buffett schenkt bijna drie miljard aan liefdadigheid

Warren Buffett
EPA

De Amerikaanse miljardair en zakenman Warren Buffett heeft 2,9 miljard dollar waard aan aandelen weggeschonken aan liefdadigheidsinstellingen. Vier vijfde van de donatie gaat naar de Bill & Melinda Gates Foundation.

Het gaat om aandelen van Buffet’s conglomeraat Berkshire Hathaway. Het grootste deel schenkt hij aan de Gates Foundation. De rest gaat naar de Susan Thompson Buffett Foundation, genoemd naar Buffett’s overleden eerste vrouw, en naar liefdadigheidsinstellingen die door zijn kinderen Howard, Susan en Peter worden gerund: de Howard G. Buffett Foundation, de Sherwood Foundation en de NoVo Foundation.

Vermogen wegschenken

Warren Buffett and Bill Gates
Warren Buffett en Bill Gates. De twee miljardairs zijn al jarenlang goed bevriend. (EPA)

Het is al de vijftiende jaarlijkse schenking van Buffett. De 89-jarige investeerder deed de belofte het grootste deel van zijn vermogen weg te schenken aan het goede doel. In totaal schonk hij al 37 miljard dollar aan aandelen weg. Zelf is hij nog goed voor een geschat vermogen aan aandelen van 67 miljard dollar.

De grootste donatie van Buffett was 3,61 miljard dollar in 2019, toen de aandelenkoers van Berkshire hoger stond.

Belastingvoordeel

Volgens critici doet Buffett deze jaarlijkse schenkingen om zo een belastingvoordeel te verkrijgen. In een mededeling weert de miljardair deze kritiek en zegt hij dat het belastingvoordeel minimaal was: voor elke 1.000 dollar die hij schenkt, zouden zijn belastingen met 43 cent dalen.

Gesponsorde artikelen