Was de zomer nu écht zo slecht als iedereen denkt?

Was de zomer nu écht zo slecht als iedereen denkt?

Het geklaag en gezaag over hoe slecht de zomer wel niet was, zal de komende dagen nog toenemen. De regen van vandaag en morgen is niet de ideale manier om de zomer af te sluiten maar eigenlijk hebben we geen reden om te klagen. Algemeen gezien was het een normale Belgische zomer, die zelfs beter was dan die van vorig jaar.

De laatste dagen van de meteorologische zomer die begon op 1 juni, zijn niet echt zomers te noemen. Vandaag viel de regen met bakken uit de lucht en ook morgen wordt wisselvallig. Voor vele mensen zijn die druilerige dagen hét moment om te klagen over de slechte zomer die we gehad hebben. Maar was die ook echt zo slecht?

Normale zomer, beter dan de vorige

De meteorologische zomer van 2017 was niet bijzonder goed, maar ook zeker niet slecht. Als we alle cijfers van het KMI, gemeten in Ukkel, op een rijtje zetten zien we bijvoorbeeld dat de gemiddelde temperatuur van 18,5 °C één graad hoger ligt dan normaal. Dat was al van 2006 geleden. Er viel ook een normale hoeveelheid neerslag: zo’n 158 mm over 44 regendagen. We kregen tussen juni en augustus 570 uren de zon te zien, een normale hoeveelheid.

Die cijfers zeggen op zich niet veel, maar zijn wel beter dan die van vorig jaar. Toen haalden we maar een gemiddelde temperatuur van 17,5 °C. Er viel toen ook meer regen, zo’n 120 mm meer dan vorig jaar. De zon was vorig jaar minder vaak te zien, er werden in Ukkel maar 60 uren zon geteld. De zomer was dus dit jaar beter, als we de cijfers uit Ukkel bekijken.

Waarom denken we dan dat de zomer slecht is?

De zomer was dus beter dan die van vorig jaar én over het algemeen gezien ‘normaal’. De indruk dat we dit jaar een slechte zomer hadden, ligt volgens weerman David Dehenauw aan het moment waarop mensen vakantie nemen: “De periode 15 juli-15 augustus was het minst zomers, en net in die periode nemen de meeste mensen vakantie in eigen land. De zomer werd goedgemaakt door een warme juni-maand, maar in die wordt nog veel gewerkt. Dan merkt je het goede weer niet zo snel op,” vertelt Dehenauw aan newsmonkey. Een andere verklaring voor de uiteenlopende meningen over het zomerweer, is de regio. “De conclusies over het zomerweer zijn gebaseerd op de metingen in Ukkel en die kunnen verschillen van sommige andere regio’s, waar er meer regen viel, zoals bijvoorbeeld aan de kust.”

In de helft augustus was er zelfs een tekort aan zonuren. “In Ukkel zaten we op 15 augustus met 68 uren zon terwijl er dan normaal 95 uren zon zouden moeten zijn,” verklaart Dehenauw de zomerdip. “Vanaf 20 augustus werd dat tekort aan zonuren ingehaald zodat we nu op het einde van de zomer op een normale hoeveel zonuren zitten.”

Gesponsorde artikelen