Left Right
scrollTop top

Was dit het maar? Seizoen 7 van The Walking Dead is gedaan, en het was een van de slechtste uit de reeks


Was dit het maar? Seizoen 7 van The Walking Dead is gedaan, en het was een van de slechtste uit de reeks

Zondagavond was het de laatste aflevering van seizoen 7 van The Walking Dead. De seizoensfinale was soms spannend en heeft ons enkele keer verrast. Toch was het niet genoeg om de frustraties weg te werken die ons het volledige seizoen in de ban hebben gehouden. De kijkcijfers zijn tijdens de 16 afleveringen in elkaar gezakt. We proberen te snappen waarom. Opgelet spoilers!

Te grote verwachtingen

Seizoen 6 is geëindigd op dé grootste cliffhanger ooit in The Walking Dead. De overlevenden van het groepje van Rick moeten buigen voor Negan die via “Inne minne mutte” kiest wie hij gaat doden. De laatste aflevering van seizoen 6 eindigt op het geluid van een baseball bat die een hoofd inslaat. We weten enkel niet welk. Terwijl we moesten wachten op het begin van seizoen 7, hebben we ons de hele tijd afgevraagd wie het ongelukkige slachtoffer is. Hierdoor hebben we tientallen keer naar de laatste scène gekeken om toch een kleine hint op te vangen.

Dus trappelden we van ongeduld om het aan begin van seizoen 7 te ontdekken dat Lucille het slachtoffer is van Negan. Zelfs als de eerste aflevering excellent was, waren de verwachtingen té hoog en was het zevende seizoen niet spectaculair genoeg. En dat is geen persoonlijke mening. De reeks is van 17 miljoen kijkers aan het begin naar ongeveer 10 miljoen kijkers gezakt op het einde van het seizoen. Opvallend, niet? Als je zo’n grote cliffhanger hebt op het einde van seizoen 6, mochten de makers het niveau niet laten verzwakken, maar dat is toch gebeurd.

Herbekijk de finale van het zesde seizoen hier

Een uitzonderlijke eerste aflevering, een goede finale en opvulling

We gaan er niet over liegen. De eerste aflevering van seizoen 7 was waarschijnlijk de beste van de ganse reeks. De sfeer was beangstigend, het charisma van Negan oversteeg ons, en de dood van zowel Glenn als Abraham waren meer dan markant en de gevolgen waren desastreus.

Hetzelfde geldt voor de seizoensfinale. We kregen een aantal plottwists, intense dialogen, een aanval door een tijger en een oorlogsverklaring. Maar nog een keer: het was te weinig. Tijdens het grootste deel van het seizoen wachtten we op op de confrontatie tussen Rick en zijn kompanen tegen de Saviors van Negan. Dit drijft ons ertoe om het volledige seizoen te bekijken en … het verwachtte gevecht komt er niet. We krijgen enkel wat getrek en geduw, maar niet heftig genoeg.

Zelfs als er hier en daar een betere aflevering is, zoals die waar Rick en Michonne op een kermisje komen met allemaal Walkers en wapens, is een groot deel van de reeks gewoon slecht. Rick is bijvoorbeeld volledig onderdanig aan Negan en hij volgt zijn bevelen blindelings op, zoals een schoothondje. Dat is wel interessant, maar slecht uitgewerkt. Verder zijn er wat diplomatieke ontmoetingen tussen verschillende clans om een aanval op de Saviors te organiseren. De ontmoetingen zijn goed zonder meer, want je weet toch al wat er gaat gebeuren. Rick en zijn bende gaan aanvallen, met of zonder hulp. Kort door de bocht zijn alle afleveringen gewoon wat opvulling tot de seizoensfinale.

Remake van seizoen 3

Als je goed oplet, zal het je opgevallen zijn dat er heel wat gelijkenissen zijn tussen seizoen 3 en 7. In beide gevallen is Rick met zijn groepje in veiligheid: in seizoen 3 in de gevangenis, en Alexandria in seizoen 7. Er is in beide gevallen een slechterik die uit de weg geruimd moet worden: de Gouverneur in 3 en Negan in 7.

We kunnen nog verder gaan. In de twee seizoenen verraad een pion van de vijand zijn leider. Merle verraadt de Gouverneur door hem te doen geloven dat Dixon dood is en Dwight helpt Rick om wraak te nemen op Negan. En da’s niet alles: in de beide seizoenen loopt ook iemand over van Rick zijn bende naar de tegenstander, zonder dat we echt snappen waarom. Andrea sluit zich aan bij de Gouverneur en Eugène wordt een rechterhand van Negan.

Akkoord, de context is niet dezelfde. De Saviors van Negan zijn meer Badass dan de Gouverneur. En daarbij, Negan is veel charismatischer dan de baas van Woodbury met zijn ooglapje. Het groepje van Rick is beter geplaatst en heeft meer geluk. maardaarnaast volgen beide seizoenen hetzelfde schema. Maar vooral: we wachten in de twee seizoenen op een confrontatie die er niet komt (Rick is kunnen ontsnappen van de Gouverneur en de confrontatie was pas het seizoen erna). We hadden dus graag wat meer verrassingen en plottwists gehad.

Facebook The Walking Dead

Toch nog iets positief

Pas op, we zeggen niet dat alles in dit seizoen naar de prullenmand mag. We voelen dat de producers en de regisseurs beter geworden zijn. De decors zijn echt goed en gevarieerd. Eén scène heeft ons echt geraakt: die waar Sasha en Eugène met elkaar praten in de voorlaatste aflevering. Sasha zit gevangen en smeekt de bewaker om een wapen om een einde aan haar leven te maken. In die scène zien we enkel Eugène en horen we Sasha, die in tranen lijkt. Aan het einde van de scène zien we Sasha eindelijk, met een glimlachje op de lippen. Maar dan verandert de scène plots: ze wil een wapen om Negan te doden. Deze scène is echt een plezier om te zien. De gevechten zijn ook beter gefilmd en de personages worden steeds ingenieuzer om een einde te maken aan de Walkers.

Uiteindelijk is seizoen 7 niet volledig slecht. Ze kon gewoon niet tippen aan de cliffhanger van seizoen 6. Het volledige seizoen wachten we op een uitbarsting van de zaak, want dat werd ons beloofd. Voor elke aflevering werd er gezegd: “Deze keer ga je krijgen wat je verwacht”. Maar neen: ze praten, denken, en er is weinig actie. En jammer genoeg laten ze ons in de laatste aflevering op onze honger zitten en beloven ze ons terug actie voor het volgende seizoen.

Wat verwachten we van seizoen 8?

Dat is niet moeilijk te beantwoorden: oorlog. We willen eigenlijk gewoon zien wat we hoopten te zien in seizoen 7. Normaal gezien krijgen we deze keer waar we recht op hebben, want in de laatste van seizoen 7, zien we Negan zijn leger aanmoedigen. En de showrunner van de reeks, Scott Gimple heeft beloofd dat het achtste seizoen veel intenser en sneller zal zijn dan het zevende. In oktober kunnen we terug zombies zien.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899