Was je geen 13 toen je je Twitteraccount aanmaakte? Dan gaat Twitter je misschien blokkeren

Was je geen 13 toen je je Twitteraccount aanmaakte? Dan gaat Twitter je misschien blokkeren

Twitter gaat nog een stap verder in het toepassen van de nieuwe Europese privacywet. Het sociale mediaplatform gaat gebruikers die jonger waren dan de wettelijke leeftijd toen ze hun account aanmaakten, blokkeren. Gelogen over je leeftijd en was je geen 13 jaar oud toen je je account aanmaakte? Dan is de kans groot dat je account geblokkeerd wordt.

Op 25 mei ging de nieuwe GDPR-wet in. Die zegt onder andere dat gebruikers van eender welke website de mogelijkheid moeten hebben om hun persoonlijke gegevens te downloaden of te verwijderen, maar Twitter lijkt nog een stapje verder te gaan in het hele privacy gebeuren. Vanaf 25 mei is Twitter begonnen met bepaalde accounts te blokkeren en ook jouw account kan daarbij zijn.

Minderjarig

Een Twitteraccount aanmaken kan vanaf 13 jaar, maar het is natuurlijk ook makkelijk om erover te liegen. Dus ook heel wat mensen die geen 13 jaar oud waren, hebben een account aangemaakt. Veel van die mensen zijn nu misschien wel al lang de leeftijd van 13 voorbij, maar toch is Twitter een groot deel van die accounts aan het blokkeren.

Een gebruiker, die ondertussen 20 is, vertelde aan de Britse krant The Guardian dat hij in 2009 een account had aangemaakt zonder een verjaardag in te geven, maar hij had wel een valse leeftijd ingevuld. “Ik kreeg een bericht waarin stond dat mijn account geblokkeerd was en dat er ouderlijke toestemming nodig was om mijn gegeven te verwerken”, vertelde de gebruiker aan de krant.

Terugwerkende kracht

Twitter heeft nog niet gereageerd op dit gebeuren, maar volgens een bron uit het bedrijf is er nu weldegelijk een regel die met terugwerkende kracht werkt en dat accounts die aangemaakt werden door kinderen geblokkeerd worden. Er is nog geen tool om de oude content te onderscheiden van de nieuwe content. Het blokkeren van die accounts is volgens die bron de enige manier om de GDPR-wet voor 100 procent in te voeren.

Jouw account kan daar dus ook bij zitten, maar geen paniek, er wordt aan een oplossing gewerkt. Enkele van de eerder geblokkeerde gebruikers hebben ondertussen al terug toegang gekregen tot hun account door hun huidige leeftijd te bevestigen.

iStock

Gesponsorde artikelen