“Washington kan ons niet stoppen”: Amerikaanse bedrijven en steden willen klimaatafspraken toch nog nakomen

De beslissing van Amerikaans president Donald Trump om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs werd niet op gejuich onthaald. Trump kreeg ook al snel de wind van voren van een hele hoop Amerikaanse bedrijven en burgemeesters. Die willen nu de afspraken die gemaakt zijn toch nog nakomen. Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York, wil zo zelfs de 15 miljoen dollar die de VS verschuldigd was aan de VN zelf betalen. 

Amerikaans president Donald Trump maakte deze week bekend dat hij vasthoudt aan zijn verkiezingsbelofte en dat de VS eenzijdig uit het klimaatakkoord van Parijs stapt. Dat was, op zijn zachtst gezegd, geen populaire beslissing. De hele wereld reageerde furieus en ook een hoop Amerikaanse bedrijven hadden Trump aangeraden om niet uit het akkoord te stappen. Die bedrijven willen nu op eigen houtje de VS toch nog de afspraken en doelstellingen vastgesteld in het akkoord laten nakomen.

Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York, wil zo zelf de 15 miljoen dollar (zo’n 13,3 miljoen euro) die de VS verschuldigd was zelf ‘bijpassen’. “Wij, Amerikanen, laten het klimaatakkoord van Parijs niet zomaar vallen”, zei de miljardair. “Integendeel!”

“Climate change is real”

Bloomberg is de zoveelste vooraanstaande die zich openlijk uitspreekt tegen de beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord te stappen. Zo maakten twee belangrijke adviseurs van Trump meteen na diens speech bekend dat ze die positie zouden verlaten. Elon Musk, oprichter van Tesla en SpaceX, en Robert Iger, CEO van Dsiney, waren zo teleurgesteld in de beslissing van de Amerikaanse president dat ze niet meer willen zetelen in zijn economische adviesraad. “Climate change is real“, zei die eerste op Twitter. “Het akkoord verlaten is niet goed voor de VS en voor de wereld.”

Daarnaast betreurden ook, onder andere, Apple, Google, Facebook, Amazon en Goldman Sachs de beslissing. Al deze bedrijven houden nu vast aan hun afspraken en zullen zich verder blijven inzetten om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

We got this!”

Ook verschillende steden hebben al gezegd toch aan het klimaatakkoord vast te zullen houden. Bill Peduto, burgemeester van Pittsburgh, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, trok zo al hard van leer tegen president Trump. “In steden over heel de VS zal je burgemeesters zien opstaan en zeggen ‘we got this‘”, klonk Peduto standvastig.

“Burgemeesters, gouverneurs en bedrijfsleiders van beide politieke partijen zullen de VN blijven steunen”, zegt Bloomberg. “We zullen de doelstellingen voor verlaging van onze uitstoot, die de VS heeft vastgelegd in Parijs, behalen.” De opwarming van de aarde ligt Bloomberg nauw aan het hart. Zo liet hij een mogelijke positie als presidentskandidaat links liggen om zich in te zetten voor het klimaat. “De Amerikanen zullen het Parijse klimaatakkoord nakomen. En er is niets dat Washington kan doen om ons te stoppen”, is de miljardair strijdvaardig.

Meer
Lees meer...