Washington Redskins alweer in opspraak: ex-werkneemsters getuigen over ‘cultuur van seksuele intimidatie’

Redskins seksuele intimidatie
(EPA)

Alweer een schandaal bij de Washington Redskins, amper een week nadat ze gedwongen werden hun teamnaam en -logo te veranderen, omdat die als racistisch worden beschouwd. Vijftien voormalige werkneemsters getuigen in The Washington Post over jarenlange vernederingen en een cultuur van seksuele intimidatie binnen de organisatie van het American footballteam.

Van de vijftien ex-werkneemsters wilde slechts één haar verhaal in het openbaar doen. Emily Applegate werkte van 2014 tot 2019 op de marketingafdeling van het team. In haar gesprek met The Washington Post vertelt ze hoe werkneemsters aangespoord werden om strakke kleding te dragen tijdens gesprekken met klanten. Daarnaast bevat het artikel screenshots van ongepaste en intimiderende berichten die collega’s haar stuurden. Eerdere klachten over dit ongepast gedrag en regelmatige betastingen belandden in de vuilbak. “Mijn periode bij de Redskins was de meest ellendige ervaring van mijn leven. Maar we tolereerden het, want ze herinnerden ons er vaak aan dat als we zouden klagen, er duizend mensen zouden klaarstaan om onze baan zo over te nemen.”

Intern onderzoek

Het team startte ondertussen een intern onderzoek naar de aantijgingen. “We nemen deze zaak heel serieus”, zegt de clubleiding. Inmiddels werden al drie werknemers ontslagen, waaronder stadionomroeper Larry Michael en Alex Santos, voormalig directeur.

Jarenlange controverse rond racistische teamnaam

Daniel Snyder
Dan Snyder, eigenaar van de Washington Redskins (ISOPIX)

Het nieuwe schandaal komt slechts enkele dagen nadat eigenaar Dan Snyder besloot om na 87 jaar de naam en het logo van het American footballteam te veranderen. Al jarenlang is de naam ‘Redskins’ erg omstreden omdat veel mensen het beschouwen als een kwetsende term. De naam wijst op de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent en dat is ook te zien in het logo van het NFL-team. De reden dat het team deze keer wél bereid was hun naam te veranderen is omdat de sponsors eisten dat de eigenaars actie zouden ondernemen omwille van de recente Black Lives Matter-betogingen.

Snyder zelf wordt niet beschuldigd van ongepast gedrag rond zijn werknemers. Maar de ex-werkneemsters geven hem de schuld van een onderbezette personeelsafdeling en wat zij omschrijven als een onvolwassen cultuur van verbaal geweld onder leidinggevenden. Volgens hen speelde dat een rol in de manier waarop andere werknemers met elkaar omgingen.

Gesponsorde artikelen