Eigenaar van Washington Redskins verandert na 87 jaar racistische teamnaam

Washington Redskins
(ISOPIX)

De eigenaars van het American footballteam Washington Redskins hebben besloten om na 87 jaar hun fel omstreden teamnaam en -logo te veranderen. De racistische naam verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. De beslissing komt er twee weken nadat de sponsors opriepen actie te ondernemen.

Het American footballteam liet op 3 juli al weten een eventuele naamswijziging te overwegen. In een statement kondigt het team nu aan de naam en logo te zullen veranderen.

FedEx roept op tot actie

Die beslissing komt er nadat de sponsors druk uitoefenden op de eigenaar om een nieuwe naam te vinden. In de nasleep van de Black Lives Matter-betogingen en de dood van George Floyd ontstond er in Amerika een brede discussie om aanstootgevende namen en standbeelden te verwijderen. Investeerders, goed voor een gezamenlijke waarde van 602 miljard dollar, vroegen twee weken geleden in een brief aan de sponsors om de banden met het team te verbreken. Daarmee richtten ze zich vooral tot Nike, PepsiCo en FedEx. Vooral die laatste leek duidelijk gehoor te geven aan de oproep. De gigantische pakjesbezorger dreigde er mee zich terug te trekken uit de deal die ze in 1998 met het team sloten indien ze de naam niet veranderen voor de start van volgend seizoen. Het betaalde toen 205 miljoen dollar om zijn naam aan het stadion te mogen geven.

Nieuwe naam staat nog niet vast

Snyder and Rivera
Eigenaar Dan Snyder en hoofdcoach Ron Rivera. (ISOPIX)

Wat die nieuwe naam dan zal zijn, staat nog niet vast. In hetzelfde statement laat het American footballteam weten dat Dan Snyder en hoofdcoach Ron Rivera zullen samenzitten om een nieuwe naam en logo te bedenken. “Een naam die de huidige traditie van het team voortzet en fans en sponsors voor de komende 100 jaar zal blijven inspireren”, luidt het.

Racistische naam

Al sinds 1933 draagt het team de naam die veel mensen beschouwen als erg kwetsend. In het verleden waren er al meerdere protesten en betogingen om de naam Redskins, oftewel roodhuiden, te veranderen. Eerder liet Dan Snyder, eigenaar van het team, weten niet van plan te zijn iets aan de naam te veranderen. Hij omschreef Redskins als “een geuzennaam”. “We zullen de naam nooit veranderen. Zo simpel is het. NOOIT. Je mag dat in caps zetten”, zei de zakenman in 2013 tegen USA Today. Al is hij nu dus van gedachte veranderd.

Gesponsorde artikelen