Washington sluit militaire actie tegen Assad “niet uit” na nieuwe gifgasaanval op burgers in Syrië: Trump neemt spoedig beslissing

Washington sluit militaire actie tegen Assad “niet uit” na nieuwe gifgasaanval op burgers in Syrië: Trump neemt spoedig beslissing

De onrust in Syrië is terug van nooit weggeweest. Zo was er het voorbije weekend zo goed als zeker opnieuw een gifgasaanval waardoor 50 à 150 mensen stierven. Ook vielen er vanochtend vier doden na een raketaanval op een militair vliegveld bij de Syrische stad Homs. Amerikaanse president Donald Trump wil binnen de 24 à 48 uur een “belangrijke beslissing” nemen over een eventuele reactie op de vermeende gifgasaanval.

Amerikaans minister van Defensie James Mattis zei vandaag in het Pentagon dat een militaire ingreep in Syrië niet uitgesloten is. Dat meldt persagentschap Reuters.

Washington is scherp voor Rusland en stelt dat Moskou er volgens de internationale afspraken voor had moeten zorgen dat alle chemische wapens in Syrië vernietigd werden. De Russische president Vladimir Poetin en de Syrische president Bashar al-Assad zitten in een bondgenootschap.

“We moeten nu eerst nagaan waarom chemische wapens überhaupt nog altijd gebruikt worden, terwijl Rusland erachter stond alle chemische wapens te verwijderen”, zei Mattis vandaag. “Daarna gaan we het probleem aanpakken met onze partners binnen de NAVO, Qatar en elders in de wereld.”

Om 21 uur wordt de VNVeiligheidsdraad in een spoedbijeenkomst bij elkaar geroepen om het over de kwestie te hebben.

Luchtaanval

Vanmorgen werd een militaire luchthaven nabij Homs getroffen door raketten. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat er minstens 14 doden vielen.

Gisteren had de Amerikaanse president Donald Trump nog gedreigd met “een hoge prijs” als de Syrische regering effectief chemische wapens gebruikt zou hebben.

Daarom meenden velen dat de VS achter de raketaanval zat. Washington voerde een jaar geleden al een raketaanval op de luchtmachtbasis van Shayrat als reactie op een eerdere gifgasaanval die aan tientallen burgers het leven kostte.

Washington ontkent nu echter achter de aanval te zitten.

Moskou wijst naar Israël

Rusland meent dat twee Israëlische oorlogsvliegtuigen de acht raketten afgevuurd hebben vanuit Libië. Afweergeschut van Assad zou vijf raketten hebben kunnen tegenhouden. Het is algemeen geweten dat Israël geregeld raketten afvuurt op Syrische legerdoelen, maar het kabinet Netanyahu wil voorlopig niet reageren.

Vermoedelijke gifgasaanval

Volgens verschillende bronnen en hulporganisaties zijn bij de vermoedelijke gifgasaanval van zaterdag 50 à 150 burgers omgekomen in de stad Douma.

Damascus blijft volhouden geen chemische wapens gebruikt te hebben. Trump heeft gezegd dat Rusland en Iran mee verantwoordelijk zijn omdat ze het regime van “het beest Assad” steunen. Rusland reageerde door te zeggen dat de uitspraken van Trump “flauwekul” waren.

Opmars van Assad

Regeringstroepen van Assad hebben dit jaar met de hulp van de Russische luchtmacht een groot deel van Syrië heroverd op de rebellen. Enkel Douma hadden ze nog niet in handen in Oost-Ghouta.

Bovendien zouden Syrische regeringstroepen burgers tegenhouden die uit de regio Afrin proberen te vluchten. Afrin is grotendeels in de handen van het Turkse leger en van Syrische rebellen die door de Turkse president Erdogan gesteund worden.

Gesponsorde artikelen