Wat doen bij ontstoken tandvlees?

Heb je last van rood, gezwollen, bloedend en teruggetrokken tandvlees? De kans is groot dat je te maken hebt met een tandvleesontsteking. In tandartstaal heet dat gingivitis. Leuk is het niet, maar gelukkig kan je er wel iets aan doen.

Ontstoken tandvlees herkennen

Gezond tandvlees is roze en sluit mooi aan op je gebit. Ontstoken tandvlees is rood en gevoeliger. Heb je bijvoorbeeld bij het poetsen af en toe last van bloedend tandvlees, dan zou er een alarmbelletje moeten afgaan. Ook een onfrisse adem of een onaangename smaak in de mond zijn potentiële aanwijzingen voor ontstoken tandvlees.

In een notendop: ontstoken tandvlees herken je zo.

  • Je tandvlees is rood en gevoelig
  • Je tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen
  • Je hebt last van een onfrisse adem of een vieze smaak in de mond

Ontstoken tandvlees behandelen

Een ontsteking van het tandvlees is vrij eenvoudig te behandelen. Maar eerst moet je zelf aandachtig zijn. Na een ontsteking van het tandvlees dringt een betere mondhygiëne zich op. Poets beter je tanden langs de tandzijde of ragers. Een goede gebitsreiniging door je tandarts doet ook wonderen. Ontstoken tandvlees behandelen bestaat uit deze 2 oplossingen: 

  • Een gebitsreiniging bij de tandarts
  • Zelf beter poetsen, ook tussen de tanden

Ontstoken tandvlees voorkomen

Een tandvleesontsteking ontstaat door tandplak. Als de tandplak zich opstapelt tussen tand en tandvlees kan die ontsteken. Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen. De beste oplossing is een goede dagelijkse mondhygiëne. Door dagelijks goed te poetsen, verwijder je zelf de nodige tandplak. Maar ook je tandarts helpt ontstoken tandvlees te voorkomen. Hij verwijdert de tandkalk op je tanden. Dat is de tandplak die verhard is tot tandsteen.

Paradontitis: de overtreffende trap van ontstoken tandvlees

Gingivitis of tandvleesontsteking is niet uitzonderlijk. Ruim 50 procent van de jongeren hebben er last van. Toch is het belangrijk om het ontstoken tandvlees te verzorgen, anders dreigt er een uitzaaiing van de ontsteking op het kaakbot. Dat heet paradontitis.

Paradontitis is niet onschuldig: tanden komen los, er ontstaan kraters tussen je tanden en de tandwortels komen bloot te liggen. Uiteindelijk kan de tand helemaal uitvallen. En dat wil je niet. Zorg daarom voor een goede mondhygiëne. Poets je tanden dagelijkse twee keer en focus ook op de ruimtes tussen je tanden. En heb je toch last van een beginnende tandvleesontsteking? Wacht niet te lang en contacteer je tandarts tijdig.

En de kosten? Weet dat je je uitstekend kan verzekeren voor hoge tandkosten. Bijvoorbeeld via de DentaPlan tandverzekering van De VoorZorg. Ontdek er hier alles over.

Meer
Lees meer...