Wat een mop … De Lijn heeft gewacht tot na de examens om te staken, maar op Rock Werchter geraken wordt een dik probleem

Wat een mop … De Lijn heeft gewacht tot na de examens om te staken, maar op Rock Werchter geraken wordt een dik probleem

ACOD, de socialistische vakbond van De Lijn heeft al zijn leden opgeroepen om later deze week te staken. Dit weekend begint de grote vakantie en het ziet er naar uit dat de staking voor grote problemen zal zorgen bij festivalgangers en mensen die op reis vertrekken. 

Amper enkele dagen voor de zomervakantie begint en duizenden mensen op reis vertrekken of richting de weide van Rock Werchter, heeft socialistische vakbond van De Lijn opgeroepen om te staken. “We hebben lang genoeg geduld uitgeoefend”, aldus Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD.

“Jongeren ontzien”

De staking staat gepland op vrijdag 30 juni, zaterdag 1 juli en maandag 3 juli en daar mogen we volgens Coeck blij mee zijn: “Wij hebben uitdrukkelijk de studenten en jongeren ontzien, want onze stakingsaanzegging werd al op 29 mei ingediend en kon plaatsvinden midden juni. Maar we hebben gewacht tot na de examens.”

Echt jongeren ontzien is het niet, want het ziet ernaar uit dat veel festivalgangers maar moeilijk op Rock Werchter zullen geraken. Ook mensen die naar de luchthaven of het treinstation moeten dit weekend om op reis te vertrekken, zullen mogelijks een beroep moeten doen op vrienden of taxi’s.

Voorlopig is het alleen de socialistische vakbond die oproept tot staken, maar het is mogelijk dat ook de christelijke en liberale vakbond zich nog aansluiten bij het voorstel. Deze ochtend zitten alle vakbonden samen om te zien of ze samen zullen staken of niet.

Loonsverhoging

Omwille van een beloofde loonsverhoging van 1,1 procent die nog steeds niet is uitgevoerd, roept de vakbond nu op tot staken. Al sinds maart zitten directie en vakbonden van De Lijn bij elkaar om een akkoord te bereiken over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor 2017-2018, maar zonder resultaat.

Algemeen directeur van De Lijn Roger Kesteloot vindt de geplande actie “echt betreurenswaardig”. Hij zegt dat De Lijn wel degelijk de loonsverhoging wil toekennen, maar ook vraagt om tegen het einde van het jaar tot een meer soepele arbeidsregeling te komen. “Ik vind de reactie van de vakbonden kortzichtig”, zegt hij daarover. “In budgettair moeilijke tijden hebben we een voorstel gedaan om de koopkracht van het personeel te verhogen volgens de mogelijkheden van de loonnorm. We vragen alleen maar een akkoord over meer flexibiliteit in de arbeidsorganisatie.”

Gesponsorde artikelen