Wat eten we vanavond? Hier zijn 10 insecten die binnenkort misschien ook op ons menu staan

Wat eten we vanavond? Hier zijn 10 insecten die binnenkort misschien ook op ons menu staan

We mogen vanaf nu officieel insecten eten in ons land. De Hoge Gezondheidsraad heeft een positief gegeven over het eten van de kleine diertjes. Op voorwaarde dat we ze op de juiste manier bereiden en bewaren, kunnen ze zelfs gezond voor ons zijn. Er zouden in de hele wereld zo’n 1.500 eetbare insectensoorten bestaan.

Ooit al eens een insectenburger geproefd? In grote delen van de wereld zijn insecten al langer een delicatesse en nu wordt ook in ons land de deur geopend voor gerechten met insecten. De Hoge Gezondheidsraad heeft een aantal aanbevelingen gedaan over hoe de diertjes moeten worden gekweekt. Je moet insecten koel bewaren en goed verhitten alvorens ze op te eten. Wie allergisch is aan huisstofmijt of schelp- en schaaldieren, zal waarschijnlijk ook allergisch voor insecten zijn. Zolang die informatie op het etiket staat, mogen winkels in België producten verkopen.

Je kan in België al enkele tientallen insectensoorten eten, en ook in de rest van Europa geraken ze stilaan ingeburgerd. Zo bestaat er meikeversoep en casu marzu, een kaas die bereid is met vliegenlarven. Hier zijn tien insecten die we al ergens in de wereld kunnen bestellen.

EPA

1. Treksprinkhanen

EPA/Thinkstock

Deze dieren worden gegeten in Azië en in delen van de Verenigde Staten. Ze smaken een beetje zoals asperges of een kleverige aardappel. Ze worden gebakken of gefrituurd zoals we dat met garnalen doen.

2. Schorpioenen

EPA/Wikimedia Commons
In ons land zijn schorpioenen natuurlijk niet ingeburgerd, maar in Aziatische landen zoals Vietnam, Thailand en China verdwijnen ze al eens in de kookpotten. Ze worden op een stokje gestoken en in olie gefrituurd. We kunnen de smaak vergelijken met krab of garnalen.

3. Rode mieren

Thinkstock/Twitter
Je hoeft insecten niet altijd te frituren. In Thailand worden rode mieren en hun eieren in slaatjes verwerkt. Ze zouden een limoensmaak aan de salade geven.

4. Zijderupsen

Thinkstock/arthropodalley.blogspot.co.uk
Nogal wat insecten worden qua smaak met garnalen vergeleken. Ook zijdewormen zouden een beetje op een gedroogde garnaal lijken. Ze worden gebakken of gefrituurd en vooral in China, Vietnam en Korea gegeten.

5. Tarantula’s

Thinkstock/summerinsea.com
Spinnen zijn natuurlijk officieel geen insecten, maar ook de gevreesde beestjes worden op sommige plaatsen geserveerd. Tarantula’s worden bijvoorbeeld in Indonesië gekookt of gefrituurd. Ze zouden als krab smaken.

6. Libellen

epa/laichansee.aminus3.com
Een receptje voor libellen in de Libelle? Het zou ooit misschien kunnen, want de toch wel mooie insecten die we in de zomer vaak in de buurt van water zien, worden in Indonesië gebakken. Ook deze dieren kunnen we qua smaak het beste vergelijken met krab.

7. Palmkevers

Thinkstock/thetaraspace
Ook hier zal je je toch even over het beeld van je maaltijd moeten zetten. Palmkevers kunnen op allerlei manier worden gegeten: rauw smaken ze een beetje naar kokosnoot, gebakken zijn ze vergelijkbaar met spek. In landen zoals Nigeria, Papoea-Nieuw-Guinea en Maleisië kan je een portie bestellen.

8. Termieten

Thinkstock/nairaland forum
Ze worden meestal als een plaag gezien, maar in West-Afrika, Australië en delen van Zuid-Amerika worden termieten opgegeten. Gegrild of gebakken zouden ze de smaak van wortelen hebben.

9. Sprinkhanen

Getty Images/Thinkstock
Sprinkhanen kan je in Mexico eten. De diertjes worden gegrild en overgoten met chili en limoen. Hun smaak is zout en gekruid.

10. Miereneieren

Getty Images/Flickr
Eitjes van de steur worden overal als een echte delicatesse beschouwd, we hebben het uiteraard over kaviaar. Waarom zouden miereneieren dan niet kunnen? In Mexico worden de eitjes in taco’s gegeten. Ze zouden heel boterig zijn en een nootsmaakje hebben.(Bron: Buzzfeed)

Gesponsorde artikelen