Wat gebeurt er als er een asteroïde op weg is naar de aarde? Dan krijgen 12 mensen een sms

Wat gebeurt er als er een asteroïde op weg is naar de aarde? Dan krijgen 12 mensen een sms

We mogen er zeker van zijn dat er ooit een gigantische asteroïde op weg gaat zijn naar de aarde, maar gelukkig werkt NASA aan een plan om een inslag te vermijden. Dat plan begint met een sms aan twaalf speciaal geselecteerde wetenschappers, maar wat er daarna moet gebeuren is nog niet helemaal duidelijk.

Er zijn al altijd grote asteroïden langs de aarde gepasseerd, maar we zijn er vooral over beginnen nadenken na de rampenfilm Armageddon waar Bruce Willis zich opoffert voor Ben Affleck om een impact te vermijden. NASA hoopt dat het in het echt zo ver niet moet komen en werkt daarom aan een concreet actieplan voor als er gevaar dreigt.

Het belangrijkste werk is het in kaart brengen van alle asteroïden die mogelijk ooit in de buurt van de aarde zullen passeren, de zogenaamde near-Earth objects (NEO). Er zijn ondertussen al zo’n 15.000 NEO’s geregistreerd en bijna alle gevaarlijk grote asteroïden van meer dan 1 kilometer diameter worden gevolgd.

Testen in 2020

Als een van deze objecten te dicht zou komen en binnen de zes dagen de aarde zou kunnen raken, krijgen zo’n 12 geselecteerde wetenschappers een sms van NASA. Zij moeten dan zo snel mogelijk meer informatie verzamelen en beslissen of er echt een probleem is of niet. Daarna wordt ook de bevolking op de hoogte gebracht.

Wat er dan precies moet gebeuren als er echt gevaar is, is wel nog niet helemaal duidelijk, al wordt daar wel aan gewerkt. NASA wil in 2020 testen of het zou lukken om een asteroïde van baan te doen veranderen door er iets op te laten ontploffen, maar voorlopig is het dus vooral hopen dat er niets op ons afkomt.

Gesponsorde artikelen