Wat gebeurt er nu met de onafhankelijken van de lijst Samen? Eén Samen-lid gaf zelfs haar job op voor de politiek

Wat gebeurt er nu met de onafhankelijken van de lijst Samen? Eén Samen-lid gaf zelfs haar job op voor de politiek

Samen is uit elkaar: sp.a en Groen proberen elk apart het schoon verdiep te veroveren, niet meer in kartel. Groen gaat apart naar de kiezer, ook sp.a blijft achter haar lijsttrekker staan. Maar als het moddergooien stopt, blijft er één iemand alleen staan: Jinnih Beels, voormalig politie-ambtenaar, moet kiezen. Want haar job, daar kan ze niet meer naar terug. 

De bom ontplofte uiteindelijk deze ochtend: na drie maanden barstte het kartel tussen Groen en sp.a in Antwerpen. Een financieel schandaal nekte de voormalige topman bij De Lijn en sp.a-koploper Tom Meeuws. Ook de vrouw van Samen en Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien werd in het conflict betrokken en vergallopeerde sp.a zich in het ontslag van van Meeuws. Het vertrouwen is weg, Groen en sp.a trekken binnen negen maanden apart naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat met Beels?

Maar wat dan met de onafhankelijken op de lijst van Samen? Jinnih Beels weigerde vooralsnog alle commentaar en wil de tijd nemen om een beslissing te nemen. Groen liet bij monde van Wouter Van Besien op een persconferentie weten dat Beels “haar toekomst zelf op een rij moet zetten en uitmaken. Ik vind het heel spijtig voor haar dat dit niet is kunnen doorgaan zoals gepland. Maar gun haar de tijd.”

Beels werkte tot 2016 bij de Antwerpse politie, als medewerker van de Cel Diversiteit, ze gaf daar zelfs een TedX-talk over. Na een rel waarbij collega’s een racistische foto van Beels deelden in een Whatsapp-groep, verwierf ze bekendheid. Na de affaire begon ze bij de Mechelse politie, tot ze haar job opgaf om op de Samen-lijst te staan.

Grote teleurstelling

Van Besien gaf wel nog commentaar over de split van Samen: “Dit is een grote teleurstelling voor mij. Daar ga ik niet flauw over doen. Ik heb me persoonlijk sterk geëngageerd voor Samen. Het is spijtig dat het is project is gestrand”, zei hij op een persconferentie. “Het is onze ambitie geweest om een progressief alternatief voor het huidige stadsbestuur te voorzien. Een poging om dit met spa te doen eindigt hier, de grens was bereikt, langer aanmodderen was geen optie meer.”

Gesponsorde artikelen