Wat gebeurt er wanneer je recht naar de zon kijkt? 

We hebben als kind wel eens te horen gekregen dat we niet in de zon mogen kijken. En vermoedelijk is dat net de reden waarom we het toch allemaal ooit gedaan hebben. In het volgende filmpje toont een experiment met een varkensoog wat er precies gebeurt als je naar de zon blijft staren.

Je ooit al afgevraagd waarom je niet naar de zon mag kijken? Je ouders hebben je gezegd dat je ’t nooit mag doen, misschien denk je dat je blind gaat worden. Maar da’s eigenlijk niet precies wat er gebeurt. ’t Is te zeggen: je wordt er wel blind van, maar eigenlijk zijn de gevolgen veel dramatischer.

En da’s goed om weten, want tijdens de hete zomermaanden lig je al eens met halfgesloten ogen op een strandstoel. Dat kan natuurlijk niet zoveel kwaad, maar zoals het onderzoek laat zien, eigenlijk is er niks slim of stoer aan in de zon kijken. Toch niet als je een beetje basisrespect hebt voor je lijf. Vergeet trouwens ook niet om je vel in te smeren.

Wat gebeurt er als je in de zon kijkt?

Onderzoeker Mark Thompson gebruikte een varkensoog en liet dat door het uiteinde van een telescoop kijken. Na een tijdje zien we rook verschijnen, omdat de zon een gat in het hoornvlies heeft gebrand, de huid van het oog zeg maar. Hij voert nadien een dissectie uit om vast te stellen hoe groot de schade is. Let op, ’t is niet voor gevoelige kijkers.

Kort gesteld: ja, als je in de zon kijkt, wordt je echt blind.

Gesponsorde artikelen