Wat is Charlie Hebdo?

Charlie Hebdo is een Frans satirisch blad dat in zijn huidige vorm verschijnt sinds 1992. Het zoekt vaak de controverse op, iets waarvoor voorganger Hara-Kiri al een paar keer werd verboden en wat uiteindelijk leidde tot de naamsverandering in Charlie Hebdo. Het Parijse weekblad met een oplage van zo’n 70.000 exemplaren bevat geen reclame en haalt de inkomsten volledig uit de verkoop. 

Het tijdschrift bevat geen foto’s, enkel tekst en tekeningen, die laatste onder meer van ‘onze’ Kamagurka. De cartoons bevatten vaak bijzonder scherpe en bijtende humor, en de redactie schuwt de kritiek op de politiek, het kapitalisme en het islamisme niet. Dat kwam ook tot uiting in 2006, toen Charlie Hebdo de beruchte Deense Mohammed-cartoons opnieuw publiceerde. Het leverde het blad een rechtszaak op, die echter ongegrond werd geacht.

Charlie Hebdo liet de islamitische profeet echter niet ongemoeid, want het blad voerde hem later nog op als ‘gastredacteur’ in een speciale editie met de titel Charia Hebdo. Het was vermoedelijk de aanleiding tot een aanslag met een molotovcocktail op de redactie in november 2011.

Dit is de laatste tweet van het weekblad:

Meer
Lees meer...