Wat is er aan de hand in Londen? Moord en geweld nemen de laatste tijd fors toe

Wat is er aan de hand in Londen? Moord en geweld nemen de laatste tijd fors toe

Londen heeft een serieus probleem met gewelddadige criminaliteit. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er zelfs meer moorden gepleegd dan in New York. Meer politie blijkt al lang niet meer de oplossing, maar wat dan wel? De politiek, de misdaadbestrijding en de sociale sector zijn op zoek naar een verklaring voor het plotse fenomeen.

De opstoot van geweld is opmerkelijk, aangezien gewelddadige criminaliteit de voorbije twee decennia telkens is gedaald. Hoe komt het dan dat er nu plots sprake is van zo’n groot probleem? Ben Bradford, professor stadsbeleid aan University College London, zegt in de Financial Times dat er meerdere verklaringen zijn. Drugsmarkten verschuiven en daardoor zijn er meer bendeoorlogen, er wordt bespaard op de geestelijke gezondheidszorg bij jongeren, op de sociale media zijn er meer oproepen tot haatmisdrijven, en er is ook nog het feit dat armoede in Londen toeneemt.

Meer politie

Politieconsulent Tom Gash wil weten of deze golf van geweld een tijdelijk fenomeen is of het begin van een trend op langere termijn. De politie grijpt intussen wel in, want de Metropolitan Police krijgt van het Londense stadsbestuur 120 extra agenten om in te zetten op gevoelige plaatsen waar drugsdealers, overvallers en andere gewelddadige figuren kunnen worden aangepakt.

EPA

“Er is sprake van een toenemend geweld in groepsverband, met een echte vastberadenheid om te doden,” zegt Cressida Dick, hoofdcommissaris van de Londense politie. Het korps zal de extra agenten gebruiken om potentieel verdachte personen op straat aan te spreken en te onderzoeken.

Werk van lange adem

Intussen grijpt ook de oppositie in Londen de situatie aan om kritiek te geven op het beleid. Zo stellen ze dat de budgetten voor de politie in Engeland en Wales sinds het begin van het decennium met 20 procent gedaald zijn. En toch is iedereen het er in Londen over eens dat meer politie alleen het probleem niet zal oplossen. Ook meer mensen opsluiten is geen oplossing, stelt Gash. Er zal dus een strategie op lange termijn moeten worden bedacht.

EPA

Gesponsorde artikelen