Wat is er aan de hand in Turkije? Erdogan “Klaar voor oorlog, met alles wat we hebben”

Wat is er aan de hand in Turkije? Erdogan “Klaar voor oorlog, met alles wat we hebben”

In Turkije lijkt het alsof de wapens zich tegen de Verenigde Staten richten, president Recep Erdogan spreekt oorlogstaal. Maar waarom reageert Turkije plots zo scherp? De lira is in vrije val, Erdogan heeft het over ‘economische terroristen”

“Het geheim van het succes van een land is dat het klaar is voor oorlog, constant, als het vrede wil. Wij zijn klaar, met alles wat we hebben.” Dat zei de Turkse president Recep Erdogan op een bijeenkomst van diplomaten in Ankara. Daarmee reageert hij op de gevolgen van de economische maatregelen die de Verenigde Staten heeft genomen. Zij heffen namelijk een verhoogde importtaks op Turks staal en aluminium.

Dat had directe invloed op de positie van de Turkse lira: die ging in vrije val en stond gisteren op z’n laagste punt. Na de uitspraken van Erdogan, klom die weer een beetje omhoog. De schade is echter groot: de lire verloor meer dan een kwart van zijn waarde ten opzichte van de dollar.

“Een mes in de rug”

Erdogan’s minister van Financiën, ook z’n schoonzoon, Berat Albayrak, zou vanaf gisteren ook een actieplan uitrollen, maar nu blijft het vooral wachten op internationale reacties. Erdogan had het in zijn speech ook over “een mes in de rug van NAVO-partners”, maar de NAVO zelf heeft het over een bilateraal conflict waar zij niet tussenkomen.

De Verenigde Staten en Turkije hebben al langer een moeilijke relatie. In juni 2018 werd Erdogan herverkozen en bedeelde hij zichzelf meer macht toe. Daar komt nog bij dat hij ondanks Amerikaanse druk het terreurproces van de christelijke priester Andrew Brunsen liet doorgaan.

Geen economisch probleem

Erdogan beweert dat de val van de lira niets te maken heeft met economische processen maar een afrekening is van de Verenigde Staten. Dat verklaart ook meteen de president zijn combatieve taal.

Intussen reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel al op de val van de lira. “Niemand heeft baat bij een economische destabilisering van Turkije. Duitsland wil een economisch welvarend Turkije, dat is ook in ons belang”, klonk het daar.

epa

Gesponsorde artikelen