Left Right
scrollTop top

Wat is er met deze Hobbits gebeurd?


Wat is er met deze Hobbits gebeurd?

Wat is een hobbit? Dertien jaar geleden hadden niet veel mensen het juiste antwoord op deze vraag kunnen geven. Vandaag riskeer je het middelpunt van spot te worden wanneer je niet kunt zeggen dat de hobbits kleine wezens uit The Lord Of The Rings zijn. Vier jonge acteurs hebben de hobbits in de eerste trilogie van Peter Jackson een menselijk gezich gegeven, maar slechts eentje krijgt in The Hobbit-reeks nog een rolletje. Wat is er met de originele hobbits gebeurd sinds het verhaal precies tien jaar geleden eindigde?

1.       ELIJAH WOOD – Frodo Baggings

Personage in LOTR:

Frodo Baggins komt nog een paar keer voor in de nieuwe trilogie van de boekverfilming van The Hobbit. Dat verhaal speelt zich af tijdens de wilde jaren van Bilbo, de oom waarbij Frodo in het begin van de latere trilogie woont. Frodo komt ongewild in het bezit van een ring die Bilbo tijdens zijn reizen in The Hobbit van een wezen genaamd Gollem afgenomen heeft. Hij neemt de opdracht op zich om de ring te gaan vernietigen in Mordor en begint zo aan een avontuur dat veel opofferingen zal eisen. Frodo is het symbool van een echte hobbit: goed van hart en niet geïnteresseerd in materiële rijkdom. Net daardoor is hij de geschikte persoon om te doen waar mensen niet in slagen.

Acteur voor en na:

Elijah Wood is wereldberoemd geworden dankzij The Lord Of The Rings, maar hij was al sinds zijn kindertijd bekend in de filmwereld. Op 20-jarige leeftijd breekt hij in de rol van Frodo helemaal door bij het brede publiek. Samen met een indrukwekkende cast moet hij naar Nieuw-Zeeland reizen om de films van Peter Jackson in te blikken. Wood geeft toe dat Nieuw-Zeeland sindsdien één van zijn favoriete bestemmingen is gebleven. Na The Lord Of The Rings blijft de acteur niet stilzitten. Eerst speelt hij een rol in Eternal Sunshine of the Spotless Mind en vervolgens kruipt hij in de huid van seriemoordenaar Kevin in Sin City.

Wood zet ook zijn eerste passen in het animatiegenre. Of moeten we zeggen ‘danspassen’, want hij verleent zijn stem aan de dansende pinguïn Mumble in Happy Feet. Hij speelt ook zichzelf in een gastrol in een aflevering van Family Guy. Natuurlijk twijfelt hij niet lang wanneer hem gevraagd wordt om nog een keertje Frodo te vertolken in de verfilming van The Hobbit: “Geweldig! Ik kon opnieuw Frodo spelen zonder de stress die er vroeger bij kwam kijken. De rol was enkel een herinnering aan het personage van toen en de mooie band tussen Frodo en Bilbo.”

Ongeveer tegelijkertijd met zijn comeback als Frodo is Elijah Wood te zien in een horrorfilm die overal met gemengde reacties onthaald wordt. Wood speelt in Maniac een seriemoordenaar, maar aangezien het hele verhaal vanuit zijn standpunt verteld wordt, lijkt de toeschouwer een medeplichtige te worden. Uitgerekend in Nieuw-Zeeland, waar hij als Frodo zo lang verbleven heeft, besluit de filmkeuringscommissie om de film in de bioscopen en op DVD te verbieden.

2.       SEAN ASTIN – Samwise Gamgee

Personage in LOTR:

Samwise Gamgee is de trouwe ‘knecht’ en vooral goede vriend van Frodo. Hij komt per ongeluk in het avontuur terecht wanneer hij aan het raam van Frodo’s huis staat te luistervinken, terwijl Gandalf een onheilspellende verhaal vertelt. Als straf moet hij Frodo begeleiden op zijn reis en geen seconde van zijn zijde wijken. Dat neemt Sam nogal letterlijk en zo volgt hij Frodo tot in Mount Doom waar ze de ring moeten vernietigen.

Acteur voor en na:

Ook Sean Astin heeft veel te danken aan The Lord Of The Rings. Nochtans heeft hij net zoals Elijah Wood ook als tiener al een filmcarrière opgebouwd. Op 13-jarige leeftijd is hij te zien in The Goonies. Nadien versiert hij nog een pak rollen vooraleer hij Samwise Gamgee mag spelen in de trilogie van Peter Jackson. Daar geraakt hij goed bevriend met verschillende leden van de cast, in het bijzonder met Elijah Wood – de twee moeten dan ook behoorlijk veel tijd samen op de set doorbrengen. In de derde film van de reeks weet Astin ook een rolletje voor zijn dochter op te eisen.

The Lord Of The Rings is voor Astin al belangrijk genoeg om op jonge leeftijd zijn memoires uit te brengen. Hij doet dat onder de titel There And Back Again, de ondertitel van het boek The Hobbit, dat momenteel verfilmd wordt. Voor het personage Samwise Gamgee is er geen rol meer weggelegd in de nieuwe filmreeks, maar Astin is niettemin gelanceerd in de filmwereld. Naast verschillende filmrollen krijgt hij ook veel aanbiedingen om in tv-series te verschijnen. Zo is hij te zien in het vijfde seizoen van 24 en voorts in series als Hercules, My Name Is Earl en Law & Order. Ook hij leent zijn stem aan animatiefiguren.

Astin laat zich ook politiek gelden, al is dat tot nu toe minder succesvol geweest dan zijn filmcarrière. In 2004 steunt hij John Kerry tijdens de presidentsverkiezingen en treedt hij – in volle glorie van zijn nadagen als acteur in The Lord Of The Rings – op als openingsspreker tijdens de campagne van Kerry. De senator verliest de verkiezingen tegen zittend president George W. Bush. Vier jaar later staat Astin resoluut aan de kant van Hillary Clinton en is hij tijdens campagnes vaak te zien met haar dochter Chelsea. Maar ook nu moet zijn kandidaat het onderspit delven, al komt de winnaar van de presidentsverkiezingen met Barack Obama wel al uit hetzelfde kamp.

3.       BILLY BOYD – Peregrin ‘Pippin’ Took

Personage in LOTR:

Peregrin Took is de jongste van de vier hobbits die deel uitmaken van het gezelschap dat de ring naar Mordor moet brengen. Zijn beste vriend is zijn Meriadoc Brandybuck, de twee zijn vooral bekend als Merry en Pippin. Ze vormen een redelijk komisch en opgewekt duo, maar uiteindelijk wordt ook hun moed op de proef gesteld.

Acteur voor en na:

We mogen Billy Boyd gerust de vreemde eend in de bijt noemen. Hij is de oudste van de acteurs die de jonge hobbits vertolken en toch wordt hij geselecteerd om de jongste hobbit te spelen. Bovendien is Boyd een Schot en valt zijn typische accent maar moeilijk te verbergen. Omdat de andere hobbits allemaal standaard Engels spreken, wil men Boyd eerst van zijn accent afhelpen, maar regisseur Peter Jackson is al snel gewonnen voor het idee om er een vleugje Schots aan toe te voegen. Het past ook wel bij de ‘Took’-clan waaruit Pippin afkomstig is.

Boyd is op jonge leeftijd zijn ouders al verloren en wordt samen met zijn zus door zijn grootmoeder opgevoed. Hij werkt zeven jaar als boekenbinder voor hij een carrière als acteur overweegt. Alsof het lot ermee gemoeid is, heeft hij heel wat boeken van The Lord Of The Rings moeten binden. Nadien studeert hij af als acteur en The Lord Of The Rings is één van zijn eerste grote rollen. Boyd is ook nog regelmatig op de planken van het theater te zien.

Ook als muzikant heeft Boyd een carrière uitgebouwd. In de derde LOTR-film, The Return Of The King, laat hij de kijkers al even proeven van zijn zangtalenten. Pippin zingt er het liedje The Edge Of Night, waarvoor Boyd zelf de melodie geschreven heeft. Boyd richt ook zijn eigen band op en is de frontman van Beecake.

4.       DOMINIC MONAGHAN – Meriadoc Brandybuck

Personage in LOTR:

Meriadoc Brandybuck, kortweg Merry, is de neef en beste vriend van Peregrin Took. De twee zijn al even onafscheidelijk als Frodo en Sam. Merry en Pippin brengen wel een ander kantje van de hobbits naar boven en blinken vooral uit in kwajongensstreken.

Acteur voor en na:

Als er één hobbit-acteur bekender is geworden in een rol na The Lord Of The Rings, dan is het Dominic Monaghan wel. In de serie Lost speelt hij jarenlang de rol van Charlie en zo komt het dat veel mensen zijn gezicht eerder aan deze lange televisieserie verbinden dan aan Merry. Toch is de trilogie ook voor hem de doorbraak in het filmwereldje geweest.

Monaghan brengt een deel van zijn jeugd in Duitsland door vooraleer hij op 11-jarige leeftijd naar Engeland verhuist. Hij studeert er onder andere Engelse literatuur en drama. Acteur worden is van kindsbeen af zijn grote droom. Naast zijn rollen als Merry en Charlie speelt Monaghan in nog verschillende films mee zoals X-Men Origins: Wolverine.

Monaghan staat ook bekend als een groot natuurliefhebber. Hij bezit een eigen stukje bos in India en werkt vaak samen met de dierenrechtenorganisatie PETA. Recent is een nieuw ontdekte spinnensoort naar hem genoemd. In zijn persoonlijke leven heeft Monaghan vijf jaar lang een relatie met Evaneline Lilly, de actrice die hij op de set van Lost leerde kennen. Ironisch genoeg mag Lilly na haar mislukte relatie met een ‘hobbit’ op haar beurt een rol spelen in de volgende twee Hobbit-films.

Net zoals bij Elijah Wood en Sean Astin groeit er tijdens The Lord Of The Rings een mooie vriendschap met zijn collega Billy Boyd. De twee schrijven samen zelfs een script en hij zorgt voor inspiratie wanneer Boyd een naam zoekt voor zijn band.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547