Left Right
scrollTop top

Wat is ghee, het hippe alternatief voor boter dat iedereen wil gebruiken?


Wat is ghee, het hippe alternatief voor boter dat iedereen wil gebruiken?

De Indiërs gebruiken het al jaren, bij ons zijn chefs nog maar net de voordelen van ghee aan het ontdekken. Maar wat is ghee eigenlijk en is het zelfs gezonder voor je? Wel, gezond kan je ghee niet noemen, maar er zijn wel een aantal voordelen ten opzichte van gewone boter.

Wat is ghee eigenlijk? In Indië wordt ghee gebruikt in talloze recepten, als vervanger voor boter. Ghee is gewoon geklaarde boter: pure vetstof zonder alles wat er boter van maakt, dus geen melkbestanddelen en geen eiwit meer. Je kan trouwens ook ghee maken van margarine.

Hoe maak je ghee? Door boter op een vuur te zetten en, zodra de eiwitten komen bovendrijven, die eraf te scheppen. Nadien laat je de boter nog even opstaan: zodra de bruine deeltjes zich onderaan beginnen te verzamelen, kan je de vloeistof door een zeefje gieten. Wat uitgefilterd werd, is de ghee. Die blijft trouwens zonder koelkast maanden en zelfs jaren goed. Da’s meteen het eerste voordeel.

Lactose-vrij

Omdat de melkbestanddelen ook uit de boter worden gefilterd, is ghee ook prima voor lactose-intolerante mensen. Let er wel een beetje mee op: in principe zouden de melkdeeltjes volledig uit de ghee moeten gefilterd zijn, maar zeker als je ‘m zelf maakt, check je toch best even bij de dokter of ghee wel een goed idee is voor jou.

Ghee is, voor alle duidelijkheid, geen goed idee als je je boter wil vervangen om gewicht te verliezen: het is honderd procent vetstof, dus je hebt er minder van nodig om mee te bakken. Er zit wel meer smaak in, maar puur qua vetstof doe je er dus geen voordeel mee. Er bestaan trouwens ook verschillende recepten om ghee nog meer smaak te geven.

Voordelen

Wat zijn dan de voordelen van ghee? Doordat het een geconcentreerde vorm van boter is, zit er meer vitamine A in, goed voor je ogen. Er zit ook verhoudingsgewijs meer zuren in die goed zijn voor je immuunsysteem. Je zou er ook meer energie van krijgen en het zou ook goed zijn tegen ontstekingen. Allemaal aan de ghee dan maar?

Gebruik jij al ghee?

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...