Left Right
scrollTop top

Wat is Jade Helm 15 en waarom zijn zoveel Amerikanen er bang van?


Wat is Jade Helm 15 en waarom zijn zoveel Amerikanen er bang van?

Jade Helm 15 is momenteel de grote buzz online in uiterst rechtste Amerikaanse middens, bij aanhangers van de Tea Party, maar ook bij preppers allerhande. De operatie die loopt van 15 juli tot 15 september is volgens hen een militaire coup van de Amerikaanse overheid tegen de eigen burgers in Texas, New Mexico, Arizona, Californië, Nevada, Utah en Colorado om daar de krijgswet af te kondigen en zo een dictatuur te installeren. En miljoenen Amerikanen geloven dat blijkbaar.

Jade Helm 15 is de codenaam van een bijzonder militaire operatie die plaatsvindt van 15 juli tot 15 september onder het commando van SOCOM (de Special Operations Command van de het Amerikaanse leger). Er wordt aan deelgenomen door een waaier van elitetroepen: de Green Berets, de Navy Seals, de 82nd Airborne Division (de fameuze All Americans), plus nog wat “specialist aircraft and helicopter units” en uiteraard de Special Ops van het marinierscorps.

Volgens het Pentagon zijn het gewoon manoeuvres, routine militaire oefeningen “to maintain a high level of readiness for Army Special Operations Forces”. Dat ze het zo realistisch mogelijk willen maken, is nu eenmaal wat het een efficiënte oefening gaat maken zeggen ze daar. Maar nogal wat “bezorgde burgers” zien dat anders.

Opstand in Texas en Utah

Het scenario van Jade Helm en wat er is uitgelekt aan details doet hen vermoeden dat het Amerikaanse leger een coup gaat plegen. Dat scenario leest inderdaad als iets wat een leuke tv-reeks of Hollywoodblockbuster zou kunnen opleveren. Het idee is dat in Texas, Utah en het zuidelijkste deel van Californië een gewapende opstand moet onderdrukt worden. Die worden als “vijandig gebied” omschreven.

Op een kaart die bij de plannen zit is te zien hoe de andere staten ingedeeld worden als “permissive” of “uncertain”. Nu zijn dat volgens de “bezorgde burgers” toch wel allemaal staten die om verschillende redenen een doorn in het oog zijn van de Obama-administratie en het zootje in Washington in het algemeen. 

Militairen in burgerkleding

Ook in de details van de omschrijving van de oefening zien ze dingen die volgens hen niet kloppen. Zo staat er dat een aantal van de deelnemende troepen “in burgerkleding zullen vermomd zijn en ook in onherkenbare burgervoertuigen zullen rondrijden.”

En één van de objecten die moeten gehaald worden is om “het vertrouwen van de burgers te winnen en hen een begrip voor de issues bij te brengen”. Wie graag samenzweringstheorieën ziet, heeft niet veel meer nodig dan dat.

Obama, de New World Order

Infowars.com, een favoriete hangout voor preppers, extreemrechtse rakkers, samenzweringsadepten en het soort volk dat gelooft dat er een complot aan de gang is om de good ole USA te onderwerpen van binnenuit, heeft het over “een plan dat detailleert hoe het Amerikaans leger zal ingezet worden tegen Amerikaanse burgers”. En, de staten in het plan zijn gekozen  “due to concerns over the growing influence of right-leaning ideologies and groups, such as the Tea Party.”

Het probleem is een beetje dat die groep van pipo’s in de VS die gelooft in dingen zoals dat er een New World Order gaat geïnstalleerd worden, en dat de centrale overheid in Washington allerlei snode plannen heeft om de vrijheid in te perken, zienderogen groeit.

Miljoenen Amerikanen geloven dat ze niks moeten geloven

Zo’n drie miljoen Amerikanen luisteren bijvoorbeeld trouw naar wat Alex Jones, het samenzweringsopperhoofd, over die dingen te zeggen heeft. Tussen drie en vier miljoen Amerikaanse gezinnen kan je ondertussen “preppers” noemen: mensen die zich aan het voorbereiden zijn voor doemsdagscenario’s. Ze slaan eten in, bouwen schuiloorden, maar, ze kopen vooral heel veel vuurwapens. Hallucinant veel vuurwapens. Exacte cijfers bestaan niet, maar er gemiddeld acht vuurwapens per prepper is iets wat naar voor komt uit verschillende schattingen.

Bepaalde dingen helpen ook niet echt. Een uitgelekte handleiding voor “Civil Disturbance Operations” van het Amerikaans leger bijvoorbeeld, waarin staat dat ze dient “to help local and state authorities to restore and maintain law and order in the event of mass riots, civil unrest or a declaration of martial law.” En dat woordje krijgswet, daar krijgen ze het in de VS echt wel van op hun zenuwen. 

Daar staan dan ook zinnen in als “The primary function of military assets will be focused around breaking up unauthorized gatherings and by patrolling the disturbance area to prevent the commission of lawless acts” en “during operations to restore order, military forces may present a show of force, establish roadblocks, break up crowds, employ crowd control agents, patrol, serve as security forces or reserves, and perform other operations as required.

FM 3-39.40 Internment and Resettlement Operation

FM 3-39.40 Internment and Resettlement Operation is nog zo’n gelekt document.  Over wat het leger moet doen in geval van “domestic emergencies, and for designated law enforcement and other activities including man-made disasters, accidents, terrorist attacks and incidents in the U.S. and its territories.” Daarin een aantal scenario’s zoals “verplichte verhuizing” en wat te doen met “civilian internees (burgers dus) who are detained for security reasons, for protection, or because he or she committed an offense against the detaining power.” Er staan daar ook nog dingen in over interneringskampen en over “re-education”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…