Wat is Kim Jong-un nu weer van plan?

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is de regering van zijn land aan het herschikken. Kim benoemde een tweede bevelhebber om de regerende Arbeiderspartij van Korea te helpen leiden. Geeft de dictator daarmee aan dat hij bereid is te delegeren? En waarom juist nu? Wat is Kim Jong-un van plan?

Als ‘eerste secretaris’, een titel die Kim zelf bekleedde van 2012 tot 2016 (hij nam de grotere rol van ‘algemeen secretaris’ op zich in januari 2021), zal deze nog onbekende persoon dienen als de ‘vertegenwoordiger’ van de despoot bij de partij.

Experts waren er snel bij om te zeggen dat deze ‘vertegenwoordiger’ niet echt de onderbevelhebber van Noord-Korea zal zijn. Het is op zijn best een soort uitvoerend secretaris, iemand die de autoriteit heeft om de dagelijkse partijoperaties af te handelen, maar niet de macht heeft om belangrijke beslissingen te nemen zonder dat de baas het zegt.

Geen verandering in status, wel in stijl

Het betekent dus geen verandering in Kims status als de hoogste leider van Noord-Korea, maar het zal een verandering in zijn leiderschapsstijl betekenen. De nieuwe benoeming gaat dus niet echt over een al prominente Noord-Koreaanse functionaris die meer autoriteit krijgt. Het is eerder de laatste hervorming van Kim om ervoor te zorgen dat zijn regime alle staatszaken aankan zonder zijn consistente, directe inbreng.

Kim heeft overigens eerder grote veranderingen aangebracht in het leiderschap van Noord-Korea zeggen waarnemers. Waaronder stappen om invloedrijke regime-instanties in toom te houden, namelijk die in het veiligheidsapparaat en de schimmige afdeling Organisatie en Begeleiding. Vroeger, toen Kims grootvader en vader Noord-Korea leidden, drukten degenen in uniform en andere hoge functionarissen nog een stempel op de richting die het land nam. De heersende familie maakte zich soms zorgen dat sommigen van hen staatsgrepen beraamden of zichzelf te veel macht toe-eigenden, wat doorgaans leidde tot hun executies.

Te veel problemen of eindelijk werk maken van economische hervormingen

Het is dus niet per se nieuw voor Kim om wijzigingen aan te brengen in de leiderschapsstructuur van Noord-Korea. Maar niemand weet waarom hij nu een nieuwe eerste secretaris heeft gemachtigd, hoewel analisten enkele ideeën hebben.

Bijvoorbeeld dit: Noord-Korea wordt momenteel met veel crises geconfronteerd, van een verwoestende uitbraak van het coronavirus tot een verpletterende economische ineenstorting. Om alleen die twee problemen aan te pakken, laat staan ​​alle andere uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, kan Kim niet het oude draaiboek volgen om elke beleidsbeslissing te nemen. Het lijkt er nu op dat hij de strategische richting voor de natie wil bepalen door zijn assistent precies te laten weten wat hij wil en erop te vertrouwen dat die dan de tactische beslissingen zal nemen.

Dit scenario heeft de toegevoegde bonus dat het de buitenwereld signaleert dat Kim een ​​hervormer is met moderne ideeën. We moeten het zien als de poging van Noord-Korea om Kim meer te laten lijken op een ‘normale’ leider die door en met de partij regeert in plaats van als eenzame dictator.

Een tweede uitleg is dat Kim al lang heeft gezegd dat hij de economie van Noord-Korea wil hervormen. Maar het probleem is dat alle veranderingen die Kim aanbrengt niet op de lange termijn standhouden als de regering niet in staat is om te werken zonder zijn constante inbreng. Het hebben van een vertrouwde functionaris om toezicht te houden op de stappen die hij maakt, kan dan helpen om Kims economische droom in realiteit om te zetten.

De derde verklaring: continuïteit

De derde verklaring: continuïteit. Het is een publiek geheim dat Kim gezondheidsproblemen heeft – hij leidt aan overgewicht en rookt. Kim wil er misschien voor zorgen dat hij een regering heeft die kan blijven functioneren als hij voortijdig zou overlijden. Dat betekent niet dat hij plannen maakt voor een Noord-Korea zonder een Kim-familielid dat de leiding heeft, maar eerder dat hij zich een regime voorstelt dat zelfs in de tijdelijke afwezigheid van een dictator kan werken.

Het is op dit moment nog niet duidelijk wie de eerste secretarisfunctie zal gaan invullen. De meeste experts denken dat het een vertrouweling van Kim zal zijn en iemand die zitting heeft in het vijfkoppige presidium, een commissie bestaande uit topleden van de regerende partij. Rapporten suggereren dat Jo Yong Won, die dicht bij Kim staat en van wie wordt aangenomen dat hij halverwege de 60 is, de baan zou kunnen krijgen of misschien al heeft.

Alles bij elkaar betekent dit twee belangrijke dingen: Kim lijkt de toekomst van zijn land in gedachten te hebben en hij heeft het volste vertrouwen in zijn eigen leiderschap. Hij geeft zijn macht niet op – hij is gewoon nieuwe manieren aan het zoeken om ze te bestendigen.

Lees ook: ‘Noord-Koreaanse hackers probeerden vaccintechnologie van Pfizer te stelen’

(jvdh)

Meer
Lees meer...