Wat je moet weten voor je alleen op reis vertrekt

Wat je moet weten voor je alleen op reis vertrekt

Alleen reizen wordt steeds populairder. Het schrikt sommige mensen misschien af, maar dat hoeft het niet voor jou te zijn. Het is namelijk niet omdat je alleen onderweg bent dat je ook eenzaam bent. Door alleen op reis te gaan, leer je jezelf en de wereld op een andere manier kennen. En met deze tips ben je helemaal voorbereid voor je volgende solotrip.

Alleen op reis gaan is niet voor iedereen en je moet je ook niet verplicht voelen om het te doen omdat iedereen het doet. Het klinkt vooral eng voor de mensen die thuisblijven. Wie alleen op reis gaat krijgt al wel eens te maken met overbezorgde ouders of vrienden, aan jouw om hen te overtuigen dat alleen reizen alles behalve eng en eenzaam is.

Voordelen

Het grootste voordeel van alleen op reis gaan is dat je de reiskosten heel laag kan houden. Je bepaald zelf hoeveel je aan iets uitgeeft en je hoeft geen rekening te houden met anderen. Door alleen te reizen leer je de wereld op een andere manier kennen en bekijk je alles vanuit een ander standpunt. Maar het belangrijkste is dat je kan doen wat je wil en wanneer je het wil.

Alleen reizen is sociaal

Alleen reizen staat helemaal niet gelijk aan eenzaam reizen! Wie in z’n eentje reist, is net heel sociaal. Wat we hebben meegemaakt of gezien hebben willen we altijd delen met iemand en het is echt wel oké om een vreemde aan te spreken. Het is de beste manier om mensen te leren kennen, nieuwe vrienden te maken en je te mengen onder de locals. Wie weet kan je zo een gratis slaapplaats vinden voor je volgende reisje.

Door sociale media kan je makkelijk in contact blijven met je nieuwe vrienden, maar kan je het thuisfront op de hoogte houden van je avonturen en ontdekkingen. En je maakt de thuisblijvers er toch een beetje jaloers door.

Vervoer en verblijf

Je hebt heel veel mogelijkheden. Voor een verdere bestemming neem je best het vliegtuig, maar waarom Europa eens niet verkennen met de trein? Neem eens een Interrailpas om een andere reiservaring te hebben. Probeer op je bestemming ook vaak het openbaar vervoer te nemen, het is een manier om locals te leren kennen en om een groter deel van de stad te verkennen.

Om nieuwe mensen te leren kennen kan je tijdens een soloreis het best kiezen voor een hostel, ga eens couchsurfen of neem een Airbnb. Een hostel is de beste manier om andere soloreizigers te leren kennen. Door te gaan couchsurfen of een Airbnb te nemen leer je dan weer de locals kennen.

Ontdek jezelf

Alleen reizen is de manier om jezelf te leren kennen en je grenzen te verleggen. Doe eens iets wat je nog nooit hebt gedaan en kies voor een uitdaging. Dat kan niet uitdraaien zoals je had verwacht, maar dat maakt niet uit, de ervaring is ook belangrijk. Als je alleen op reis gaat doe je wat je wil en op je eigen tempo. Sluit je eens af van sociale media en geniet. Een soloreis is ook goed voor je zelfvertrouwen.

Plannen

Een soloreis is nog iets leuker als je die op voorhand al wat hebt gepland. Dat hoeft helemaal niet veel te zijn, maak een to-dolijstje met de dingen die je zeker wil doen of zien. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen als je even niet meer weet waarom je alleen bent vertrokken. Je planning kan natuurlijk ook wat uitgebreider zijn, het belangrijkste is dat je je planning niet te strak maakt. Want wie weet vragen je nieuwe vrienden om samen iets leuks te gaan doen.

Het belangrijkste wat je moet voorbereiden, zijn je documenten. Zorg dat je paspoort of identiteitskaart in orde is en check zeker in welke landen je ziekteverzekering geldt. Wil je jezelf een budget opleggen? Controleer de wisselkoersen als er een andere munt is en ga op forums op zoek naar tips.

Be a local, maar ook een toerist

Als je alleen reist, kan je heel wat geld besparen door te leven en eten als de locals. Eten is onderdeel van reizen. Je leert de cultuur van een land pas echt kennen door het eten. Ga dus naar de plaatsen waar de locals gaan eten. Om niet op te vallen kan je ook een paar basis woordjes van de lokale taal leren en dat wordt ook vaak heel erg geapprecieerd.

Kennissen in het buitenland of tips van vrienden al eens op die locatie zijn geweest kunnen je helpen om je bestemming op een andere manier te verkennen. Maar wees ook niet bang om eens echt de toerist uit te hangen en alle toeristische plaatsen te bezoeken, want ook dat wil je wel eens gezien hebben. Ga gerust eens mee met een toeristische wandeling of neem de hop on hop off-bus.

Je bagage

Neem geen al te grote koffer mee en pak je bagage ook niet te zwaar. Het belangrijkste is dat je de basisdingen bij hebt. Je bestemming bepaalt ook mee wat er allemaal in je koffer moet. Zo kan je je spullen op eender welke locatie goed opbergen en kan je zonder zorgen je bestemming verkennen. Of je nu een citytrip of een avontuurlijk reis maakt, zorg dat er altijd plaats is in je koffer voor een souvenir.

Denk aan je veiligheid

Alleen is alleen, denk dus goed na bij alles wat je doet. Ga ’s avonds laat niet in onveilige buurten of steegjes lopen. Een leugentje om bestwil mag wel eens, want niet iedereen moet weten dat je alleen op reis bent. Word je lastiggevallen dan kan je altijd zeggen dat je aan het wachten bent op iemand die je kent of een afspraak hebt. Op sommige bestemmingen kan het helpen om een nep-trouwring te dragen. Als je het echt niet vertrouwt geef je beter niet je echt naam of je sociale media-accounts.

Maar geniet vooral van je vrijheid!

Giphy

Liever toch met twee op reis? Deze plekjes in Parijs moeten jij en je lief gezien hebben!

Gesponsorde artikelen