Wat krijgen we nu? “Waarom je jouw plaats op bus en tram beter NIET afstaat aan ouderen!”

Wat krijgen we nu? “Waarom je jouw plaats op bus en tram beter NIET afstaat aan ouderen!”

Ben jij ook zo beleefd en welopgevoed dat je je plaats in een volle trein of bus afstaat aan ouderen? Een onderzoek van de prestigieuze Universiteit van Oxford zegt dat je beter gewoon blijft zitten. Maar het is niet wat je denkt: het zou voor hun eigen bestwil zijn.

Laat we duidelijk zijn, het is niet de bedoeling om bejaarden te pesten. Maar als je hen laat rechtstaan, help je hen eigenlijk. Dat blijkt uit een studie in de British Medical Journal van professor Sir Muir Gray (Universiteit van Oxford). Gray legt verder uit in de Britse krant The Sun: “We moeten beweging bij ouderen stimuleren. Denk dus twee keer na voor je je zitje op de bus of de trein afstaat aan een oudere persoon. Rechtstaan is een uitstekende oefening voor hen.”

Gray beweert dat er jaarlijks heel wat miljarden uitgespaard zouden kunnen worden aan sociale zekerheid als passagiers zouden stoppen met hun plaatsen af te staan aan ouderen. Ook het Centre for Ageing Better stelde dat de fysieke achteruitgang van ouderen met tien jaar uitgesteld kan worden, zolang ze maar bewegen.

100 miljard Pond

Heel wat onderzoekers zijn het er over eens dat een algemene mentaliteitsverandering moet komen: “Er is een verschil in cultuur nodig om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen blijven bewegen. Het moet normaal worden om te verwachten dat mensen van alle leeftijden fysiek actief zijn. Nu heerst er een geloof dat jongere mensen actief zijn terwijl ouderen moeten relaxen.”

De Britten betalen jaarlijks in totaal zo’n 100 miljard Pond aan de sociale zekerheid. De professor hoopt dat bedrag te doen afnemen met deze bewustmaking.

Gesponsorde artikelen