Wat maakt ons écht gelukkig? Na 75 jaar heeft Harvard het antwoord gevonden

Wat maakt ons gelukkig en gezond? Geld en roem horen we je denken? Wel je bent niet de enige. Maar het is afhankelijk van iets anders. Zo blijkt uit een geloofwaardig Harvard-onderzoek. Jonge kinderen werden tot op hun oude dag bestudeerd om te zien wat mensen gelukkig en gezond maakt. En het resultaat … opent je ogen.

In een gesprek op TED deelt Robert Waldinger dé conclusie van het onderzoek: goede relaties houden ons gelukkig. Waldinger staat aan het hoofd van een 75-jarig oud Harvard-onderzoek over de ontwikkeling van volwassenen. De studie is wellicht het langstlopende onderzoek naar volwassen leven dat ooit gevoerd is.

Drie lessen

Uit de conclusie volgen drie belangrijke lessen. Ten eerste zijn sociale relaties met vrienden, familie en de gemeenschap heel belangrijk. Relaties betekenen geluk, fysieke gezondheid en een langer leven. Wie meer geïsoleerd is van anderen dan ze zelf willen, is vaker ongelukkig.

Kwaliteit boven kwantiteit, is de tweede les die voorkomt uit het onderzoek. Het gaat niet over hoeveel vrienden je hebt, wel over de hechtheid van de relatie. Tot slot geeft Waldinger mee dat goede relaties niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein op een positieve manier stimuleren.

Het klinkt allemaal heel gemakkelijk, maar …

Goede, hechte relaties zijn goed voor onze gezondheid en ons geluk, zo blijkt. Dat is een open deur intrappen. Waarom is dat zo makkelijk te begrijpen, maar zo moeilijk uit te voeren?

Gesponsorde artikelen