Wat moet je doen als je huisdier sterft en hoe ga je om met dat verlies?

Wat moet je doen als je huisdier sterft en hoe ga je om met dat verlies?

We denken er liever niet aan, maar ons allerliefste huisdier blijft helaas niet eeuwig leven. Omdat onze hond of kat of zelfs je konijntje echt deel uitmaakt van het gezin kan het verlies van een huisdier ook echt pijn doen. Hoe verwerk je zo’n verdriet?

In Vlaanderen zijn er veel gezinnen met huisdieren. In totaal zouden in Vlaanderen alleen al 800.000 honden, 900.000 katten, 4 miljoen vogels en vissen en zo’n 500.000 andere kleine dieren zoals hamsters en konijntjes leven. Maar wat moet je doen met je huisdier als het dier zijn laatste adem heeft uitgeblazen? Er zijn verschillende opties:

Laten ophalen

Als je dier thuis is gestorven, dan kan je contact opnemen met een erkende ophaler. Zij halen je huisdier op en ‘verwerken’ je favoriete viervoeter. Op de website van Ovam vind je een lijst met adressen waar je terecht kan.

iStock

Inzamelplaats

Het klinkt heel luguber en respectloos, maar je kan in bepaalde gemeenten ook terecht bij een centrale inzamelplaats. Vaak is dat op het containerpark, waar je je dier in een lekvrije verpakking kan achterlaten. Erkende ophalers zoals hierboven al vermeld komen daar dan je dier ophalen voor verwerking.

Crematorium

Betekende jouw huisdier zo veel voor je dat je het dier een waardig afscheid wil geven? Dan kan je ook terecht in een dierencreatorium. Daar kan je zelfs kiezen om je dier een persoonlijke crematie te geven en dan krijg je een doosje met de as en een plukje haar mee naar huis. Een echte begrafenis of crematie kan je al helpen bij het verwerkingsproces.

Nog een mooier initiatief is je huisdier opnieuw tot leven laten komen na crematie. Met Bios Urn kun je een boom laten groeien uit de as van je huisdier. Is dat geen mooi idee?

iStock

Maar hoe ga je om met het verlies van je huisdier?

We krijgen onvoorwaardelijke liefde van onze huisdieren, dus als ze het leven laten is het heel normaal dat we daar triestig over zijn. Sta jezelf vooral ook toe te rouwen. Bekijk foto’s van je huisdier en haal herinneringen op. Zoek een vriend of familielid die wil luisteren naar je verdriet. Op Facebook is ondertussen ook een herdenkingspagina opgericht waar met liefde wordt geluisterd naar jouw verhaal.

Wil jij graag een gedenkteken voor je huisdier? Maak dan een grafsteen voor in de tuin of maak een hoekje in huis met een foto, bloemetje en kaarsje bij. Liever je huisdier altijd dicht bij jou? Dan kan je ook een hangertje laten maken waarin as zit verwerkt van je pluizenbol. Of maak zelf een afdruk in klei of gips van zijn pootje als fijne herinnering.

Verzet je gedachten ook even door iets te doen waar je huisdier niet bij kon zijn toen hij nog in leven was. Ga bijvoorbeeld een weekendje weg en verblijf in een hotel ‘dieren niet toegelaten’ of ga op restaurant.

iStock
Hou vooral de herinneringen aan je huisdier levend en bedenk ook of een nieuw huisdiertje misschien jouw verdriet wat kan verzachten.

Gesponsorde artikelen