Wat moet je doen met je gazon in dit weer? 7 vragen beantwoord

Gras
iStock

De aanhoudende droogte baart eenieder met een schoon stukje gazon ondertussen zorgen. Er bestaan nogal wat misverstanden over wat je moet doen en wat niet. Hier zijn 7 vragen en antwoorden.

1. Mijn gras ziet geel. Is mijn gazon om zeep nu?

Nee! Geel gras is niet mooi, maar dood is het zeker niet. Gras kan een hele tijd overleven zonder water. Als het over – vul hier maar een gok in – weer gaat regenen, krijg je een beetje onregelmatig gras. Sommige plekken worden groen, andere stukken blijven even geel. Dan moet je gewoon een beetje geduld hebben. Als het gras zwart is, dan is het pas echt dood.

2. Als het warm is zoals nu, moet je dan meer sproeien dan anders?

Nee. Je moet zelfs minder te sproeien dan als het iets minder warm is.

Dat heeft te maken met de groeiperiode van het gras. Als het koud is in de winter valt de groei van gras stil en heeft het ook geen water nodig. Hetzelfde gebeurt als we boven de 25 graden gaan, dan valt de groei ook stil.

In het voorjaar begint de temperatuur van de grond warm te worden, dan ontkiemen de plantjes, en dat is dus is dat het moment om goed te sproeien. Gras groeit het snelst bij temperaturen tussen de 14 en de 22 graden.

3. Overdag, in volle zon sproeien, mag dat?

De waterdruppels werken dan als een vergrootglas. Gras van je gazon is taai, dat kan veel hebben, maar de zon kan bij andere planten en blaadjes wel schade veroorzaken als je daar water op sproeit. Dan kan het inderdaad verbranden.

Dus: echt slecht is het voor je gazon niet. Maar, het is zeker niet de meest effectieve tijd van de dag om te sproeien, omdat het water door de warmte en de zon voor een groot stuk gaat verdampen voor je gras het kan opnemen.

4. Moet je elke dag sproeien?

Nee, helemaal niet. Je kunt beter niet te vaak sproeien, maar dan wel goed. Zorg dat het gras dan goed doorweekt is. Dan hoef je daarna ook een paar dagen niet te sproeien. Zo vermijd je ook dat je gazon lui wordt.

5. Euh watte, mijn gazon kan lui worden?

Je gazon wordt lui als je hem vaak een klein beetje sproeit. Dat komt omdat wortels van plantjes de beste plek zoeken. Als je elke dag een beetje sproeit, zit het vocht aan de bovenkant, dan hoeft het worteltje niet ver te zoeken. Als je lang en goed sproeit, wordt de bodem echt goed nat en dan gaat de wortel naar beneden. Dat is veel beter, want dan krijg je een goed wortelgestel. En een veel mooier gazon.

6. Wat is de beste manier om je gazon water te geven?

Een zo fijn mogelijke sproeistraal. Iets dat vergelijkbaar is met een regendouche. Dat benadert de natuur het beste.

7. Preventief sproeien, helpt dat?

Wel, het helpt inderdaad om een paar dagen voordat het erg warm wordt alvast extra te sproeien. Als het veertien dagen lang mooi weer wordt en je zou dat weten, dan is het inderdaad het beste om het van tevoren goed te sproeien, dan hoef je het daarna twee weken niet te doen. Jammer genoeg is het daar nu te laat voor.

Gesponsorde artikelen