Wat Trump dit weekend in Schotland gaat doen voor hij naar Putin vliegt

Wat Trump dit weekend in Schotland gaat doen voor hij naar Putin vliegt

De Amerikaanse president Donald Trump is gisterenavond in Schotland aangekomen, waar hij het weekend gaat doorbrengen. Het gaat om een privébezoek tijdens zijn rondreis door Europa, want Trumps moeder was Schots. Morgen zal hij doorvliegen naar Finland om er de Russische president Vladimir Putin te spreken.

Na zijn bezoek aan de NAVO-top in Brussel bracht Trump de voorbije twee dagen door in het Verenigd Koninkrijk. Hij sprak er met de Britse premier Theresa May en ging op de thee bij de Queen. Intussen vertoeft Trump in Schotland, maar niet voor officiële zaken. De Amerikaanse president heeft immers Schotse roots langs de kant van zijn moeder. Hij verblijft in zijn golfresort in Ayrshire. Ook in Schotland blijft hij niet gespaard van de vele protestacties. Zo verscheen er een paraglider met de tekst “Trump: Well below par”.

Geen werkbezoek

Trump heeft al vaak gezegd dat hij van Schotland en z’n bewoners houdt, en hij is ook een regelmatige bezoeker van het land. Maar dit is de eerste keer dat hij als president in Schotland is, en heel wat Schotten zijn tegen z’n bezoek. Vandaag zal er een betoging tegen Trump aan het Schotse parlement in Edinburgh gehouden worden. Ook de enorme ballon van ‘Baby Trump’ zal van Londen naar Edinburgh overkomen.

Het is dus geen werkbezoek, en Trump zal vermoedelijk de Schotse premier Nicola Sturgeon niet ontmoeten. Zij heeft bovendien al vaak kritiek geuit op de Amerikaanse president. Zij zal vandaag aanwezig zijn op de Pride Glasgow.

Het golfresort van Trump is uiteraard zwaar beveiligd. Snipers volgen wat er op het terrein gebeurt, auto’s worden doorzocht voor ze verder mogen rijden, en de politie patrouilleert voortdurend.

Putin

Morgen vliegt Trump door naar Finland, waar hij maandag in Helsinki de Russische president Vladimir Putin zal ontmoeten. Die ontmoeting staat zwaar ter discussie, aangezien Moskou nog steeds verdacht wordt zich in de verkiezingen van 2016 te hebben gemengd. Het Witte Huis liet echter al weten dat de ontmoeting zeker doorgaat, en ook Rusland stelt dat het ernaar uitkijkt.

Tijdens een persconferentie met Theresa May liet Trump al weten dat hij Putin zeker gaat vragen naar de mogelijke Russische invloed op de verkiezingen. Senator John McCain stelt dat Trump alleen met Putin mag gaan praten als hij bereid is om Rusland verantwoordelijk te stellen voor inmenging.

Gesponsorde artikelen