Wat verandert er voor jouw geld in mei?

Binnen enkele dagen start er een nieuwe maand. En zoals altijd gaat dat gepaard met enkele wijzigingen die een impact kunnen hebben op jouw budget. Een overzicht van de voornaamste veranderingen.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Renteverlaging e-DEPO-rekening

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zat de rente van de e-DEPO-rekening, het “spaarboekje” van de overheid, in de lift. In minder dan een jaar tijd is die gestegen van 0 naar 3,1 procent bruto. Volgende maand komt er abrupt een einde aan die verhogingen. Meer zelfs, de vergoeding daalt.

  • De overheid maakt zich zorgen over de impact van de gestegen rente op de overheidsfinanciën en heeft daarom beslist om die te plafonneren. Vanaf volgende maand bedraagt de vergoeding 2,5 procent, tegenover 3,1 procent deze maand.
    • Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) krijg je in mei netto 1,75 procent in handen.
  • Voorts werd beslist dat de overheid het recht heeft om de deposito’s te beperken of op te schorten. “Die beslissing kan genomen worden na gemotiveerd advies van het Federaal Agentschap van de Schuld, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van de minister van Financiën”, klinkt het.

Verplichte fietsvergoeding

Vanaf 1 mei heeft iedere werknemer in de privésector recht op een fietsvergoeding. Dat hebben de vakbonden en de werkgeversorganisaties eerder dit jaar beslist op de Nationale Arbeidsraad (NAR).

  • Wie met de fiets naar het werk gaat, heeft vanaf volgende maand recht op een maximumvergoeding van 0,27 euro per afgelegde kilometer. Vorig jaar bedroeg die 0,25 euro per kilometer.
  • De vergoeding geldt voor een maximale afstand heen en terug van 40 kilometer per dag. “Dat komt neer op een bedrag van maximaal 10,80 euro per dag. Dit is zeker een mooie stimulans voor werknemers om regelmatiger (een deel van) hun woon-werkverplaatsing met de fiets af te leggen”, zegt Veerle Michiels, mobiliteitsexpert van SD Worx.
  • Niet onbelangrijk: de fietsvergoeding geldt alleen voor woon-werkverkeer, niet voor professionele verplaatsingen.
  • Je hebt recht op een fietsvergoeding als je gebruikmaakt van een gewone of elektrische fiets, een mountainbike, een koersfiets, een speedpedelec, een plooifiets, of een bakfiets.

Proximus lanceert nieuwe mobiele tariefplannen

De telecomoperator Proximus lanceert op 2 mei vier nieuwe mobiele abonnementen.

  • Mobile Essential: 5 gigabyte mobiele data bovenop onbeperkt sms’en en 150 belminuten voor 16,99 euro per maand.
  • Mobile Easy: 10 gigabyte mobiele data en onbeperkt bellen en sms’en voor 19,99 euro per maand. De klanten met zo’n abonnement krijgen toegang tot het 5G-netwerk van Proximus, met snelheden tot 200 Mbps.
  • Mobile Maxi: 50 gigabyte mobiele data en onbeperkt bellen en sms’en voor 29,99 euro per maand. Wie zo’n abo afsluit, krijgt toegang tot 5G-snelheden tot 500 Mbps.
  • Mobile Unlimited: het volledig onbeperkte abonnement, met onbeperkte data, onbeperkt bellen en sms’en voor 49,99 euro per maand. Dat abonnement gaat gepaard met 5G-snelheden tot 1 Gbps.

Wil je weten waar je moet op letten als je een telecomabonnement afsluit? Lees dan zeker dit stuk.

Geen cashbetalingen op de trein

Treinreizigers die een vervoerbewijs willen kopen aan boord van de trein, zullen dat vanaf volgende maand alleen nog elektronisch kunnen doen.

  • “De de maatregel past in een brede maatschappelijke trend naar digitalisering en elektronisch betalen”, laat Bart Crols, woordvoerder bij de treinmaatschappij, weten. Hij wijst erop dat andere openbaarvervoermaatschappijen, zoals De Lijn en de MIVB, cash geld aan boord al langer hebben afgeschaft.
  • Het is hoe dan ook de bedoeling dat pendelaars een treinticket op voorhand kopen. Wie dat op de trein doet, moet een toeslag van 9 euro bovenop de gewone ticketprijs betalen.
  • Volgens de NMBS wordt minder dan 2 procent van de vervoersbewijzen nog op de trein gekocht. 

Herinnering: het moment om je belastingaangifte in te vullen

Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, heeft de belastingaangifte voor het aanslagjaar 2022 voorgesteld. Die brief moet je de komende maanden invullen en bezorgen aan de fiscus.

  • Opgelet: wie de aangifte laat invullen door een boekhouder krijgt minder tijd om die in te dienen. Voor alle particulieren geldt nu dezelfde termijn. De belastingdienst moet ten laatste op 30 juni de belastingbrief in handen hebben. De deadline wordt opgeschoven tot 15 juli voor wie gebruikmaakt van het platform Tax-On-Web. (as)
Meer
Lees meer...