Wat verandert er in juni voor jouw geld?

In juni veranderen er enkele zaken die een impact kunnen hebben op jouw financiële situatie. Zo verhogen enkele telecomoperatoren het prijskaartje van hun producten en wordt het loon van de ambtenaren geïndexeerd.

Nog meer telecomoperatoren sleutelen aan prijskaartje van hun producten

De klanten bij Proximus betalen al sinds mei meer voor bepaalde producten, waaronder de telecombundels Flex en Epic. Nu treden Telenet en Orange in de voetsporen van hun concurrent.

Telenet verhoogt de abonnementstarieven voor internet, televisie en telefonie op 19 juni met 4,7 procent. “We passen onze prijzen aan als gevolg van de hoge inflatie die een impact heeft op onder andere de loonkosten en prijzen van energie en technologische apparatuur”, liet de telecomoperator in april al weten via een persbericht.

Orange raakt niet aan de telecombundels, maar verdubbelt wel de roamingtarieven in de zone 2 (met onder meer Zwitserland en Turkije) van 6 naar 12 euro per megabyte. Voorts verhoogt het bedrijf de prijzen voor internationale oproepen. Die voor zone 2 stijgen van 1,8 euro per minuut naar 2,1 euro. Voor de overige internationale oproepen (zone 3, 4, 5, 6) moet je vanaf juni 2,5 euro per minuut betalen in plaats van 2,1 euro.

De mobiele abonnementen worden ook duurder. De maandprijs voor de formule Go Plus stijgt van 20 naar 21 euro. Voor Go Intense stijgt de prijs van 30 naar 32 euro. Wie het abonnement Go Extreme heeft, ziet het prijskaartje stijgen van 40 naar 43 euro. Er is ook goed nieuws: het datavolume van Go Plus wordt opgetrokken van 1 tot 11 gigabyte.

Deadline papieren belastingaangifte

Wie zijn belastingaangifte op papier invult, heeft nog tot 30 juni om dat in orde te brengen. Wie dat doet via het portaal Tax-on-Web, heeft tot 15 juli de tijd om zijn brief aan de fiscus te bezorgen. Indien je een beroep doet op een mandataris, wordt de deadline opgeschoven tot 30 september.

Aanpassing garantieregels

Wanneer je in de winkel of online producten koopt, geniet je als consument van de wettelijke garantie. Dat betekent dat je gedurende twee jaar na de aankoop in aanmerking komt voor een gratis herstelling of vervanging bij een defect.

Tot nu toe lag de bewijslast gedurende zes maanden bij de verkoper. Gedurende die periode moet de verkoper aantonen dat het gebrek niet bestond bij de verkoop. Tijdens de overige 1,5 jaar van de garantieperiode ligt de bewijslast dus bij de koper.

Vanaf 1 juni is dat niet langer het geval. Vanaf dan ligt de bewijslast gedurende de volledige garantietermijn bij de verkoper. De nieuwe regels gelden voor producten die na 31 mei van dit jaar worden gekocht.

De garantieregeling wordt overigens uitgebreid naar goederen met “digitale elementen” (waaronder apps geïnstalleerd op een smartwatch, smartphone, tablet, domotica, gps, laptops) en de levering van “digitale inhoud” (waaronder video on demand, streaming, cloudopslag) en “digitale diensten” (waaronder video-en muziekbestanden, apps, e-books, digitale spellen).

Indexering loon ambtenaren en artsen

Door de torenhoge inflatie wordt het loon van de ambtenaren in juni voor de derde keer dit jaar geïndexeerd. Het gaat hier om een stijging van 2 procent. Het federaal planbureau sluit niet uit dat er dit jaar nog een vierde indexering volgt. Het bureau liet begin mei weten dat het een nieuwe overschrijding van de spilindex verwacht in oktober, een maand vroeger dan aanvankelijk gepland. Het Planbureau sluit ook een overschrijding van de spilindex in februari 2023 niet uit.

Ook het ereloon van de artsen wordt op 1 juni met 2 procent opgetrokken om de stijgende kosten van personeel, materiaal en energie op te vangen. Eerder werd een loonstijging van 0,71 procent afgesproken, maar dat bleek onvoldoende. Enkele weken geleden stemde de ministerraad in met een eenmalig extra budget van 207 miljoen euro om de zorgverleners financieel te ondersteunen, waarvan 112 miljoen euro bestemd is voor de artsen.

(lb)

Meer
Lees meer...