Wat vissen ze nu uit de Noordzee? 1,25 ton Colombiaanse cocaïne

Wat vissen ze nu uit de Noordzee? 1,25 ton Colombiaanse cocaïne

Stel je voor, je drijft even af met de boot en dan stoot je opeens op een miljoenenbuit drugs. Het overkwam de bemanning van een Deens schip. In de Noordzee zijn maar liefst 25 tassen vol cocaïne gevonden. Straatwaarde: 62,5 miljoen euro. De daders zijn spoorloos, maar de politie vermoedt dat het om een Zuid-Amerikaans schip gaat dat aangemeerd is in de haven van Zeebrugge. “De vondst is een pure toevalstreffer,” klinkt het bij de scheepsvaartpolitie. “Want voor drugscontroles is er momenteel geen tijd.”

De crew van een Deens schip sloeg afgelopen weekend alarm. “Wat doet die zwarte sporttas voor de kust van Oostende?” Het bleek om cocaïne te gaan. De scheepsvaartpolitie stootte op maar liefst 25 van die tassen, alles bij elkaar 1,25 ton! Dat meldt het Nieuwsblad.

Sommigen waren aan elkaar geplakt met tape, en lege flesjes zorgden ervoor dat ze bleven drijven. “Op die manier ontsnappen criminelen aan controles in de havens van Zeebrugge, Antwerpen of Rotterdam,” zegt Dirk Geers, verantwoordelijke scheepvaartpolitie bij politievakbond VSOA. De drugs moesten onderschept worden met een vissersbootje.

Recordvangst

De drugs waren per 50 kilo verpakt. De hele buit heeft een straatwaarde van maar liefst 62,5 miljoen euro.

“Een recordvangst,” zegt de scheepvaartpolitie. Ook het parket bevestigde gisteren de vangst, de inhoud van de tassen werd meteen vernietigd.

Zuid-Amerika

Volgens de rechtbank werd de coke gefabriceerd in Colombia. De kans is groot dat die zondag van het dek van een Zuid-Amerikaans vrachtschip gegooid werd. Uit het traject van het schip, de stroming in de Noordzee en de vindplaatsen van de drugs leidt de politie af dat het drugsschip aangemeerd is in de haven van Zeebrugge.

Ondertussen zou de kapitein van een Zuid-Amerikaans schip verhoord zijn, maar die ontkent natuurlijk alles. Twee jaar geleden onderschepte de politie al eens 960 kilo cocaïne op de Noordzee. Ook toen waren de drugs verdeeld in sporttassen, en ook toen waren de drugsmokkelaars spoorloos.

Puur toeval

Dat de Oostendse scheepvaartpolitie op de cocaïne stootte, was puur toeval. “Het is dweilen met de kraan open,” zegt Geers. Volgens hem zijn er al jaren te weinig manschappen en middelen om behoorlijke controles te kunnen doen.

“In de eerste plaats moet de scheepvaartpolitie dagelijks grenscontroles uitvoeren. Kijken of het aantal bemanningsleden dat in onze havens toekomt, gelijk is aan het aantal dat ook weer uit de haven vertrekt. Dat is de prioriteit, naast doorsnee politietaken. Cocaïne zoeken is lang niet de kerntaak. Zeker niet in deze tijden van terrorisme.”

Gesponsorde artikelen