Wat was er aan de hand in ‘The Walking Dead’? Waren het flashforwards of was het gewoon een droom?

Wat was er aan de hand in ‘The Walking Dead’? Waren het flashforwards of was het gewoon een droom?

‘The Walking Dead’ is terug, en wie dacht dat de première van seizoen acht al onze vragen ging oplossen, heeft het mis. Erger zelfs. We hebben er nu nog meer dan voor de start van de aflevering. Rick met een lange grijze baard, een bijna wenende Rick. Waren het allemaal flashforwards? Of was het misschien een illusie, die Rick (dag)droomde?

Het achtste seizoen van de meest bekeken serie ter wereld beloofde ‘all out war‘ te brengen. En de première, toevallig ook de honderdste aflevering van de reeks, moest daar het startschot voor geven. Voor velen kon ‘Mercy’ de verwachtingen, die enorm hooggespannen waren na een ietwat tegenvallend zevende seizoen, niet inlossen. Er viel enorm veel actie te zien, maar echt veel gebeurde er eigenlijk ook niet. De actie had echter zo zwaar de bovenhand dat er van persoonlijke verhalen bijna geen sprake was. En als er al één was, dan was het wel Rick.

De aflevering stortte zich bijna meteen in de langverwachte confrontatie tussen de twee kanten, hoewel we er eigenlijk maar heel weinig van te zien kregen, maar toch wordt er na de aflevering maar over één ding gesproken: de cryptische scènes met Rick.

Oude Rick en wenende Rick

De vredevolle, grijs bebaarde Rick kregen we al in de trailer voor het achtste seizoen te zien. Er werd toen al duchtig gediscussieerd over wat dat wou zeggen, maar in de aflevering van afgelopen zondag (of maandag voor de Vlaamse FOX-kijkers) kwamen er nog andere scènes bij die het nog wat complexer maakten. Plots zagen we ook een zwetende, bijna wenende Rick en wat later staat hij dan weer aan twee (net gegraven?) graven.

De bebaarde Rick werd door velen bestempeld als een flashforward, een sprong in de tijd naar het moment nadat Negan is verslagen en ze rustig hun samenlevingen weer kunnen opbouwen (en er blijkbaar weer tijd is voor zoiets banaals als een ‘festival’). Maar waar moeten we de andere cryptische scènes met Rick dan plaatsen. Zijn het ook flashforwards? En wanneer moeten we deze dan situeren? “Het is oké als je het niet goed snapt. Als mensen dat zagen en ze verward waren, dan hoop ik dat dat zo blijft want alles zal op tijd en stond duidelijk gemaakt worden”, zei showrunner Scott Gimple in een interview met Hollywood Reporter.

“Geen eenmalig iets”

“Zijn het verschillende tijdsperiodes? Wat zijn die dan? Wat zien we? Maken we sprongen in de tijd of is het iets helemaal anders? Alles zal wel duidelijk worden”, blijft ook hij cryptisch. Sommige theorieën zeggen dan weer dat de bebaarde Rick geen werkelijkheid maar een soort visioen is, een droom over hoe de wereld er zou kunnen uitzien als ze Negan en the Saviors kunnen verslaan. Maar ook dat wil Gimple niet bevestigen (of ontkennen). “Een droom? Of misschien is het een flashforward, of misschien zou het wel een … Ik ga nu zwijgen!”

Executive producer Greg Nicotero kon, nog voor de start van het achtste seizoen, wel één ding bevestigen: “Het is zeker en vast geen eenmalig iets”, legt hij uit aan Entertainment Weekly. “We zullen weten wat het exact is ongeveer halfweg het seizoen.” Nog een aantal afleveringen afwachten dus.

Gesponsorde artikelen