Wat we al weten over de aanslagen in Parijs: minstens 128 doden, 8 terroristen gedood

Wat we al weten over de aanslagen in Parijs: minstens 128 doden, 8 terroristen gedood

Parijs is gisterenavond opgeschrikt door een reeks simultane en gecoördineerde aanslagen waarbij volgens sommige bronnen zeker 128 doden en nog eens 300 gewonden zijn gevallen. Vooral bij een gijzeling in een concertzaal zijn veel dodelijke slachtoffers gevallen. Verschillende terroristen zouden ofwel door de politie gedood zijn ofwel zichzelf hebben opgeblazen. Of er nog daders of handlangers op de vlucht zijn is niet duidelijk. Volgens minister Didier Reynders zijn er ook twee Belgen onder de slachtoffers.

Over het aantal dodelijke slachtoffers doen nog verschillende cijfers de ronde, maar zeker is dat het er minstens 128 zijn. Momenteel worden de lichamen opgeruimd en geïdentificeerd. Wel wist minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders te vertellen dat er al zeker twee landgenoten zijn omgekomen. Het zou gaan om een koppel uit Luik, dat verbleef in de buurt van de concertzaal Bataclan.

Aanslagen op zes locaties

De aanslagen gebeurden kort na elkaar op verschillende plaatsen in Parijs. De eerste zou een schietpartij in het restaurant Le Petit Cambodge zijn, op zo’n 200 meter van de redactie van Charlie Hebdo waar in het begin van dit gruwelijke jaar voor Frankrijk verschillende mensen zijn vermoord. Dat was vermoedelijk een zelfmoordaanslag waarbij eveneens verschillende mensen het leven lieten.

In dezelfde straat was ook een schietpartij in de bar Le Carillon. In totaal is sprake van vijf doden en verschillende zwaargewonden. Vlakbij het voetbalstadion Stade de France, waar op dat moment een oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland werd gespeeld, deden zich een aantal explosies voor. Hoeveel doden hierbij vielen is nog niet duidelijk, maar er is sprake van minstens drie slachtoffers.

In totaal waren er aanslagen op zes locaties in de stad, waaronder verschillende restaurants. In La Belle Equipe stierven achttien mensen, in La Casa Nostra vijf.

Maar de zwaarste aanslag was uiteindelijk een gijzeling in de Bataclan, een concertzaal waar Eagles of Death Metal aan het optreden was. De zaal was volledig uitverkocht en hier zouden zeker 87 mensen om het leven gekomen zijn. Uiteindelijk wist de politie de zaal te bestormen en verschillende terroristen dood te schieten. Nog eens 200 mensen raakten gewond, en daarvan zijn er verschillende erg aan toe.

Verschillende terroristen gedood

Het is niet duidelijk of alle terroristen gedood zijn of zelfmoord hebben gepleegd. Acht daders zouden dood zijn, maar een woordvoerster van het parket stelt dat er mogelijk nog handlangers op de vlucht zijn. Gisteren sprak president François Hollande meteen van het sluiten van de grenzen om te vermijden dat de daders het land konden verlaten. Maar verschillende bronnen melden dat vanochtend dat de grens tussen België en Frankrijk nog open was. Hollande heeft wel de noodtoestand in het hele land uitgeroepen, iets wat zelden of nooit gebeurt.

Het is ook nog niet duidelijk bij welke groep de terroristen horen, al wordt vermoed dat het om een aanslag van aanhangers van de Islamitische Staat gaat. Getuigen hoorden daders “It’s for Syria” en “Allah Akbar” roepen. Ze zouden de aanslagen plegen omdat Frankrijk zich met de situatie in Syrië heeft gemoeid. Op Twitter vieren aanhangers van terreurorganisatie IS de aanslagen met de hashtag ‘Parijs in brand’.

Een van de daders in concertzaal Bataclan werd ondertussen aan de hand van zijn vingerafdrukken geïdentificeerd als een geradicaliseerde Fransman, die gekend was bij de politie. Daarnaast werd ook duidelijk dat er bij twee van de zelfmoordterroristen nabij het Stade de France een Syrisch en een Egyptisch paspoort gevonden werden.

Vanuit de hele wereld worden de aanslagen natuurlijk streng veroordeeld. De Amerikaanse president Barack Obama omschreef het als een aanslag op de hele mensheid. Frankrijk is onze oudste bondgenoot. Wie denkt dat ze de Franse bevolking aan kunnen vallen, heeft het mis. De waarden van liberté, egalité en fraternité worden ook gedeeld door het Amerikaanse volk.”

Gesponsorde artikelen