“Wat wil je, de bullenbak of het Chiromeisje?”: naast De Wever missen we vooral Crevits bij ‘Jambers’

Bart de Wever
VTM

In Jambers in de Politiek krijgen we weer prachtig dorpstheater in de Wetstraat. Vooral de strijd tussen Bart De Wever (CD&V) en Hilde Crevits (CD&V) boeit. Maar helaas maakte men bij VTM de (foute?) keuze om enkel te focussen op N-VA en Groen. Terwijl de beste storyline momenteel bij ‘ons Hilde’ zit.

Het roze vestje van Hilde Crevits is zonder twijfel nu al hét kledingstuk van de campagne. “Van Essentiel!”, pocht ze er zelf over tegen Bart De Wever. Het vestje dook voor het eerst op in een Genkse hal, toen ze zichzelf lanceerde als kandidaat minister-president. Een beetje geforceerd, die lancering, tot en met de knuffel op het podium met haar man (die minder modieus rondging, in ‘Hilde’-T-shirt gehuld). Maar toch mooi gezet, relatief laat in de campagne, als dé uitdager van De Wever.

En daarna, in het tv-debat tussen De Wever en Crevits, toen de West-Vlaamse opnieuw in haar pink battledress opdaagde. Een slag die ze overigens meer dan overleefde: plots hees CD&V zich toch opnieuw naast N-VA in de campagne, als de uitdager van de marktleider. Misschien wel een kantelpunt in de kiesstrijd.

Bij De Wever op de schoot

“Want wat willen de mensen: een bullebak of een Chiromeisje?”, zo zet De Wever in Jambers in de Politiek zelf perfect de vraag neer. De Wever begrijpt als geen ander de potentie van dat format. Het concept van Jambers, die ‘achter-de-schermen’ de kijker een blik geeft in de keuken, in de machinekamer van de Wetstraat, het blijft best behapbare televisie.

Kristof Calvo (Groen) bij Jambers
VTM

Maar het is uiteraard, op enkele dagen van de verkiezingen, allerminst onschuldig: het beeld dat eenieder nu van zichzelf ophangt, bepaalt de emotionele band tussen de kiezer/kijker en de politicus. Geholpen door de illusie van een exclusieve toegang, van intimiteit bijna, voelen we ons op de schoot zitten bij De Wever, Francken, Almaci en Calvo. En mogen we vanop de eerste rij bepalen of we hun personage kunnen pruimen, en een band opbouwen.

En dus lopen we mee te sterven met De Wever als die z’n marathon succesvol afwerkt. En pinken we een traan weg, als Almaci haar vriendschap met oude schoolkameraden viert op een zonnig zondags terras.

De West-Vlaamse in Essentiel-vestje

In die zin was de keuze van VTM en Jambers, om enkel te focussen op N-VA en Groen erg omstreden. Bij alle andere partijen voelde het als een kaakslag, alsof zij “niet bij het clubje horen”.

Maar vooral, vandaag voelt het aan alsof Jambers vooral op het verkeerde paard heeft gegokt. Want je kan er moeilijk rond: CD&V heeft met Crevits een verstandige keuze gemaakt. Geen discussie meer rond wie federaal in de ring moet tegen Jambon: intern gaat iedereen achter de West-Vlaamse staan. En in peilingen klimt ze boven De Wever, als de twee kop-aan-kop gaan. Het duidt op haar aaibaarheidsfactor, die De Wever bij Jambers prefect inschat.

Binnen CD&V heeft ze een galvaniserend effect: de christendemocraten geloven rotsvast dat op 26 mei het oranje schip langs de klippen zal worden geloodst door de West-Vlaamse in haar Essentiel-vestje. Peilingen in Limburg geven hoop: daar zou N-VA van de troon kunnen gestoten worden als grootste, net als in West-Vlaanderen waar ze nummer één zijn en normaal gezien blijven.

Het valt in elk geval op dat Jambers heel de aanloop naar het debat tussen De Wever en Crevits neemt, om boeiende televisie te maken. Want met alle respect voor een klimaatevent in Gent en de speech die Almaci daar moet geven, beklijvend is dat allerminst. Neen, de klepel hangt in West-Vlaanderen, wanneer De Wever met z’n communicatiesoldaten het debat voorbereid.

Bart de Wever

“De ideale schoondochter, het Chiromeisje waar je koekjes van koopt. Ze is en blijft populair hé. En wat kies je dan, het Chiromeisje of de bullebak, die komt zeggen dat ze geen minister-president mag worden? (…) Wat er ook gebeurt, het moet vriendelijk blijven”, concludeert de Antwerpse burgemeester. Maar Crevits op haar paard krijgen, dat mag natuurlijk wel. “Ze kan heel kribbig worden. Het is een ‘valse lieve’, het sympathieke Chiromeisje. Maar, o wee als je die koekjes niet koopt, dan krijg je je bak wel vol.” Wat hadden we geld gegeven om het spiegelbeeld bij CD&V ook te kunnen zien, zelfs al was het evengoed dorpstoneel geweest.

Crevits en De Wever
VTM

Psychologische oorlogsvoering

Maar de scène vlak voor het debat, in de poederkamer van de VRT, is ook al goud waard. De psychologische oorlogsvoering gaat tegen 100 per uur: Crevits kust zo waar De Wever, die lichaamscontact zo schuwt dat zelfs z’n eigen vrouw na de marathon in Antwerpen geen kus krijgt. En ze schiet meteen pijlen: “Uw vestje staat open, ben je verdikt of zo?”, vraagt ze aan een man die jaren worstelde met obesitas.

Crevits in haar roze vestje

De Wever pareert, enigszins belerend: het gaat om “een zitknop” die altijd open staat. De clash van de ‘burgemeester van dé modestad’, met het melkmeisje uit West-Vlaanderen, plots in één beeld. “De laagste knop van een gilet doe je nooit dicht. Als je gaat zitten, begint dat wat te ‘bloezen'”. “Ik doe met mijn vestje uw modestad alle eer aan”, zo schiet Crevits terug.

Zou het kunnen dat het niet oranje, geel, groen, maar eerder dat Essentiel-roze is, dat straks op 26 mei triomfeert? We durven er lang niet al ons geld op zetten. Maar anders dan Jambers en VTM ze op voorhand afschrijven, doe dat toch maar vooral niet.

Gesponsorde artikelen