Wat zeggen de verkoopcijfers van de Xbox One en PlayStation 4? Wel euh, eigenlijk niets

Wat zeggen de verkoopcijfers van de Xbox One en PlayStation 4? Wel euh, eigenlijk niets

4,2 miljoen, dat is het aantal PlayStation 4-toestellen dat Sony al aan de man bracht tot en met 28 december. “Detailhandelsverkoop aan consumenten geschat door Sony Computer Entertainment”, staat bij in het persbericht. En aangezien de vraag naar de consoles groter is dan het aanbod, zullen die cijfers wel overeenstemmen met de werkelijke verkoop. Het Japanse bedrijf antwoordt met die cijfers op een eerdere blogpost van Microsoft, dat fier meedeelde dat tegen het einde van 2013 al drie miljoen Xbox One-toestellen de deur uitgingen. Maar wel in slechts 13 landen, want de Xbox One is onder meer in België nog niet verkrijgbaar. De PlayStation 4 is (in theorie) beschikbaar in 53 landen. Erop en erover voor Sony dus? Wel nee, niet echt.

De cijfers zijn voor Sony en Microsoft enkel een manier om aan de wereld te tonen dat ze het goed doen, want over welke console het populairst is, zeggen ze helemaal niets. De ene is nog niet te koop, en de andere was meteen uitverkocht. En veel mensen die een PlayStation 4 bestelden na de lanceerdatum wachten nog altijd op hun console. Het is overigens nog altijd niet zeker wanneer de Xbox One precies verschijnt in ons land: de lancering werd al uitgesteld, en Microsoft blijft bijzonder vaag over een exacte datum. Website GameReactor sprak vorige maand over “het derde kwartaal van 2014”, waardoor we de console waarschijnlijk niet voor juni hoeven te verwachten.

Appelen en peren

“Kijk dan naar de cijfers van landen waar beide consoles te koop zijn,” horen we je roepen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld? Daar gooien de consolemakers je om de oren met allerhande weetjes, vooral wanneer die in hun voordeel lijken. Zo liet Microsoft in december weten dat de Xbox One het beter deed in de VS: 101.000 consoles per dag verkocht tijdens de eerste negen dagen na de lancering. “Significant meer dan de naaste concurrent.” Maar de Microsoft-consoles zijn in de VS altijd populairder geweest, terwijl rivaal Sony het steeds beter deed in Europa.

Terwijl in de eerste negen dagen na de launch – wie rekent in godsnaam in termijnen van negen dagen? – dus 909.132 Xbox One-eenheden werden verkocht in de VS, stelde Sony dan weer meer dan een miljoen toestellen te hebben verkocht in de eerste 24 uur na de lancering, maar dan in heel Noord-Amerika. En terwijl Microsoft pochte dat consolekopers het meeste geld uitgaven aan de Xbox One, liet Sony trots weten dat de PS4 in november de bestverkopende console was. Maar Microsofts toestel is honderd dollar duurder, en dat van Sony verscheen een week eerder.

Appelen en peren dus, en ook hier krijg je weer vertekende cijfers door een gebrekkige aanvoer van nieuwe toestellen. Laten we dus maar afwachten wie de echte winnaar van de consolestrijd wordt. Hopelijk zijn het gewoon de gamers.

Shutterstock

Gesponsorde artikelen