Wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende beroepen in de Panamapapers? 

Wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende beroepen in de Panamapapers? 

Als wij ‘Panamapapers’ horen, dan denken we aan corrupte politici, sluwe bankiers en ondernemers die geen belastingen willen betalen. Wat blijkt? Voor het grootste deel is dat ook zo. Maar ook de iets creatievere beroepen en zelfs voetballers, staan hoog op de lijst.

Finn Årup Nielsen is onderzoeker aan het departement toegepaste wiskunde aan de universiteit van Denemarken. Hij publiceerde, in samenwerking met een Nederlandse collega, een grafiek op zijn blog waarop je kan zien welke beroepen de mensen in de Panama papers allemaal uitvoeren. De overgrote meerderheid blijken politici te zijn. Niemand is verbaasd. Ook de grote hoeveelheden zakenmensen en advocaten zijn geen verrassing.

Wat wel opvalt zijn de grote hoeveelheden creatieve beroepen en sporters. Zo zijn er blijkbaar ontstellend veel voetballers met een rekening in Midden-Amerika. Dat zijn natuurlijk niet alleen de voetballers zelf maar ook de investeerders van de ploegen en dergelijke. Internationale voetballers verdienen natuurlijk een pak geld. Ze hebben ook allemaal een Wikipedia-pagina, wat een kleine zelfstandige meestal niet heeft. Zo zijn de statistieken niet helemaal in balans. Toch geeft de grafiek een interessant beeld van de bekendste creatievelingen. We zien bijvoorbeeld ook veel filmmakers en schrijvers in alle soorten en maten. Een creatief beroep staat blijkbaar voor creatief boekhouden. Offshore constructies zijn niet illegaal, maar ze zijn schijnbaar toch de moeite.

Bron: The Independent

Gesponsorde artikelen