Wat zijn politici van plan om cyberveiligheid te versterken?

Wat zijn politici van plan om cyberveiligheid te versterken?

Ons land loopt hopeloos achter op gebied van cyberveiligheid. Buitenlandse Zaken werd meermaals gehackt en moest zelfs offline, de 10 miljoen die premier Elio Di Rupo (PS) beloofd had voor cyberveiligheid zijn nooit geïnvesteerd. Newsmonkey zocht uit: welke politieke plannen hebben onze politici, als het over cyberveiligheid gaat.

Heel eerlijk? Eigenlijk zijn Open Vld en CD&V de enige partijen die cyberveiligheid expliciet vermelden in hun verkiezingsprogramma, de rest besteedt er geen letter aan voor 25 mei.

Open Vld: “Een prioriteit”

En de liberalen blijven wel érg vaag en beknopt: de strijd tegen cybercriminaliteit moet worden opgevoerd en er moet een “geharmoniseerde aanpak” komen op Europees niveau. Met andere woorden: bij lekken en veiligheidsrisico’s moeten de lidstaten samenwerken.

De liberalen vinden ook dat er serieus geïnvesteerd moet worden in mensen en infrastructuur. De 10 miljoen euro van Di Rupo volstaan echt niet, vindt senator Martine Taelman. Conclusie? Cyberveiligheid moet “een prioriteit” zijn voor de volgende regering.

CD&V: minister van Cyberveiligheid

CD&V noemt cyberbeveiliging een prioriteit, en zegt in haar programma dat het “een expliciete taak is voor defensie”, nationaal en Europees. Maar de partij vindt dat ook de NAVO “dynamisch moet inspelen op nieuwe uitdagingen die in aantal en bereik belangrijker worden.” Wat ze zeker wil vermijden is een “cyberratatouille” zonder focus.

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn pleit bovendien voor een speciale vakminister/staatssecretaris, want momenteel zijn er te veel “intervenanten en bevoegde ministers”, een meldplicht voor alle sectoren en een specifieke opleiding cybercrime voor politie en magistratuur. De 10 miljoen euro van Di Rupo noemt hij “peanuts, zeker in vergelijking met wat bedrijven als Belgacom eraan spenderen” en “vooral goed om de expertise samen te brengen”.

N-VA: crisiscentrum

N-VA heeft het op haar website uitvoerig over cyberveiligheid, maar in het verkiezingsprogramma is daar niets van terug te vinden. “Omdat je daar echt niet alles kan inzetten”, aldus kamerlid Peter Dedecker. Hij pleit voor een federale strategie, “die ons toelaat om snel en gecoördineerd te reageren op een mogelijke cyberaanval”.

Dedecker vindt een overkoepelend orgaan onmisbaar. Een soort crisiscentrum dat de brug moet slaan tussen “de verschillende eilandjes die nu via een soort hotline de coördinatie op zich nemen om adequaat te reageren op de huidige dreigingen”. Maar de drempel om een probleem te melden bij dat centrum moet wel laag zijn, benadrukt hij.

Een aparte minister of staatssecretaris hoeft niet per se: voor hem kan die bevoegdheid perfect onder Binnenlandse Zaken zitten.

Groen: “Gevaarlijke wet moet weg”

Ook Groen vraagt dat er met de 10 miljoen euro van Di Rupo (onder andere) een centrum voor cyberveiligheid komt. De partij is er niet over te spreken dat de regering het beloofde geld “vergeten” investeren is. Bovendien vraagt de partij dat de wet Vande Lanotte-Turtelboom, die de opslag van alle gsm- en internetverkeer verplicht, zo snel mogelijk verdwijnt: “Het volstaat dat deze centrale databank gehackt wordt, en alle gegevens van iedereen liggen op straat.” 

Sp.a: “Eérst visie ontwikkelen”

“Er staat niets over cyberveiligheid in ons verkiezingsprogramma of op onze website, dat klopt”, aldus sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens. “Maar we kunnen daar ook niet alles opzetten. Bovendien is het Centrum voor Cyberveiligheid mede gevormd dankzij het kabinet en met de visie van onze vicepremier (minister van Economie Johan Vande Lanotte). 

Niet dat ze bij sp.a geen plannen hebben, integendeel. Een aparte minister of staatssecretaris hoeft ook voor Tuybens niet meteen: “Dat is een deus ex machina die vaak opduikt”. Hij wil eerst een visie ontwikkelen met alle regeringen, stakeholders en het middenveld. Pas daarna wil hij bepalen wie wat gaat doen met welk budget. Eén van de prioritaire acties zou kunnen zijn om de ruim tien verschillende instanties in ons land die cybercriminaliteit bestrijden centraler te organiseren. 

Gesponsorde artikelen