Wat zijn teknivals, de grootse, illegale festivals waarbij dit weekend nog 30 mensen onderkoeld raakten?

Wat zijn teknivals, de grootse, illegale festivals waarbij dit weekend nog 30 mensen onderkoeld raakten?

Tomorrowland, Rock Werchter, Pukkelpop. Allemaal lokken ze tienduizenden mensen. Maar in heel Europa zijn er ook zogenaamde teknivals, minder bekende maar daarom niet kleinere gratis festivals. Afgelopen weekend trok Frenchtek26, zo’n teknival, weer 10.000 feestgangers aan. Het grote verschil met de andere festivals? Teknivals zijn doorgaans illegaal. De politie doet er alles aan om de festivals te voorkomen. Bij Frenchtek26 was het echter niet de politie maar het weer dat roet in het eten gooide, want zo’n 30 mensen raakten er onderkoeld.

Met zo’n tienduizend waren ze dit weekend, bij de militaire basis van Féniers, in het Franse departement Creuse. “Er waren enorm veel verschillende mensen”, vertelt een journalist Trax Magazine. “Het ging van brandweermannen en militairen in burger tot jongetjes van zeventien jaar oud, van feestbeesten die nog nooit harddrugs hebben gebruikt tot dealers.”

Allemaal waren ze naar het Franse departement afgezakt voor Frenchtek26, een groots festival met vier grote geluidssystemen. Al waren er wel zo’n twaalf verwacht. Waar die andere acht dan waren gebleven? Tegengehouden door de politie. Oh ja, misschien het vermelden waard: Frenchtek26 is een zogenaamd teknival, een gratis, maar heel vaak illegaal opgezet festival.

Winter is coming

Hoewel het dus verboden was, kwamen er zo’n tienduizend mensen op af. Dat verliep in het begin allemaal vlotjes. Maar beetje bij beetje sloeg het weer om. “De temperatuur daalde en de regen veranderde in sneeuw”, schrijft Trax Magazine, die aanwezig was. Het kon de pret echter niet bederven, want het feest ging gewoon door. “Winter is coming“, grapte hij toen nog. Maar de winter hield niet op. De sneeuwval verminderde niet en de temperaturen bleven maar dalen. ’s Nachts dook de temperatuur zelfs onder het vriespunt: -4 graden.

Het Rode Kruis moest ingrijpen. Ze deelden vijfhonderd warmtedekens uit en moesten zelfs dertig mensen behandelen voor onderkoeling. Twee daarvan werden naar het ziekenhuis overgebracht. Toch wordt er gesproken over een succesvolle editie. “Deze gaat in de geschiedenisboeken van de teknivals: het was buitengewoon”, meent de journalist van Trax Magazine. Door het weer, door de mooie plaats, maar vooral omdat het festival überhaupt is doorgegaan, opnieuw konden ze door de mazen van het politienet glippen.

Bekijk hieronder hoe het eraan toeging op Frenchtek26:

Wat zijn teknivals?

Teknivals zijn geen specifiek Frans fenomeen. De grote, gratis feestjes vinden plaats over heel de wereld, al komen ze toch vooral voor in Europa. ‘Teknival’ is uiteraard een samentrekking van ‘techno’ en ‘festival’, maar dat wil daarom niet zeggen dat er enkel techno wordt gedraaid. Soms worden de festivals ook genoemd naar het land waar ze plaatsvinden. Frenchtek, zoals nu, voor teknivals in Frankrijk, Poltek voor Poolse festivals, Dutchtek voor Nederlandse en ga zo maar door.

Het zijn dus veelal ook illegale feestjes, aangezien er nooit vergunningen worden aangevraagd. Om niet voor al te veel overlast te zorgen, gaan de festivals meestal wel door in niet-residentiële gebieden, zoals bijvoorbeeld in oude warenhuizen, bossen, velden of, zoals nu, in verlaten militaire basissen.

Subcultuur

Het fenomeen kwam op in begin jaren negentig, toen de politie in Groot-Brittannië steeds vaker illegale feestjes stillegde en daar in 1994 met de Criminal Justice and Public Order Act zelfs een specifieke wet voor werd gemaakt. Veel Britse feestgangers trokken daarop naar het Europese vasteland, waar de wetten vaak minder streng waren en de politie ook niet wist hoe ze de raves moesten aanpakken.

Intussen zijn de teknivals uitgegroeid tot grootse, jaarlijks terugkerende events. In Frankrijk en Tsjechië trekken sommige teknivals zo tot 100.000 mensen aan. Al blijft het dus telkens een strijd met de politie, die probeert de festivals te voorkomen. In Creuse konden ze zo verschillende vrachtwagens met geluidsapparatuur tegenhouden, maar dat kon het grote feest, dat al aan z’n 26ste editie toe was, dus niet voorkomen. Al was het weer dus wel wat spelbreker.

Ook in de sneeuw ging het festival dus nog door:

Gesponsorde artikelen