Wat zochten Belgen dit jaar het vaakst via Google? Trump en K3 uiteraard, maar er zijn ook verrassingen

Wat zochten Belgen dit jaar het vaakst via Google? Trump en K3 uiteraard, maar er zijn ook verrassingen

Je gaat de komende weken nog veel lijstjes van 2016 zien, maar dit is zeker één van de leukste. Welk nieuws, welke personen, welke tv-programma’s, … hebben we dit jaar het vaakst via Google opgezocht? Google heeft tegenwoordig twee categorieën waarin ze prijzen uitreiken: de topics die het meest aan populariteit wonnen en dus ‘trending’ zijn, en de onderwerpen die gewoon het vaakst zijn opgezocht.

1.Trending gebeurtenis: POKEMON GO-RAGE

Getty Images
Alles draait dit jaar rond Pokémon Go. Zo was de rage van deze zomer de populairste gebeurtenis van 2016. Meer nog dan de Brexit, die wel de Amerikaanse presidentsverkiezingen achter zich laat. Opvallend is dus dat we naast entertainment vooral buitenlands nieuws via Google zoeken. De aanslagen in Brussel halen pas de vierde plaats in het trending lijstje. CETA eindigde op de vijfde plaats. Voorts deden ook de aanslagen in Nice, het Burkini-verbod, de Panama Papers, de Optima-affaire en de aanslagen in Orlando het goed.

2. Trending internationale politici: DONALD TRUMP

Getty Images
Geen verrassing hier: Donald Trump laat als toekomstige president van de Verenigde Staten zijn tegenstander Hillary Clinton achter zich. En dan volgt Bernie Sanders, de man die veel Democraten nu misschien toch liever hadden genomineerd dan Clinton. Opvallend is dat Fidel Castro op de vierde plaats staat. Die is door zijn recente overlijden waarschijnlijk plots nog trending geworden. En Boris Johnson sluit de top 5 af.

3. Belgische politici in de federale regering: CHARLES MICHEL

Getty Images/EPA

De premier was in onze federale regering het meest trending. Maggie De Block (Open Vld) staat nog steeds sterk op de tweede plaats. Maar 2016 was vooral het jaar van Theo Francken (N-VA), die de top 3 haalt. Ook voor de andere regeringen heeft Google een trending lijstje gemaakt. In de Vlaamse regering haalt minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de top 5 niet eens. De winnaar is daar Hilde Crevits (CD&V).

In de Waalse regering moest Paul Magnette (PS) zijn collega Jean-Claude Marcourt (PS) laten voorgaan. In Brussel was het dan weer Pascal Smet (sp.a) die het meest trending bleek.

4. Meest opgezochte Rode Duivel: EDEN HAZARD

Getty Images
Bij Google omschrijven ze deze drie als de beste Rode Duivels, en dat is misschien wel zo. Eden Hazard blijft het grootste talent, Kevin De Bruyne volgt daar kort op. En wat zouden we zonder Thibaut Courtois in doel moeten doen? Uiteraard zijn er nog meer sterke Duivels en zij haalden ook de top 10 van meest opgezochte spelers. Romelu Lukaku was vierde, Yannick Ferreira Carrasco vijfde. Dan volgen Dries Mertens en Radja Nainggolan. Marouane Fellaini is achtste, en pas negende na zijn rampjaar is Vincent Kompany. Tot slot zochten we ook naar Axel Witsel en Thomas Vermaelen.

5. Meest opgezochte olympische atleten: DAVID GOFFIN

Getty Images

Vreemd, maar David Goffin gaat in dit lijstje onze twee gouden atleten Greg Van Avermaet en Nafissatou Thiam voor. Het tennistalent speelde natuurlijk over een langere periode, dus misschien heeft dat er iets mee te maken. Niet iedereen van onze zes medaillewinnaars staat in de top 10. Philippe Gilbert kwam er niet aan te pas in de wegrit, maar eindigt toch vierde.De zilveren zwemmer Pieter Timmers is vijfde.

Kirsten Flipkens pakt de zesde plaats, gevolgd door de golfers Thomas Pieters en Pieter Colsaerts. Evi Van Acker was negende en Yanina Wickmayer tiende. Pech voor Dirk Van Tichelt, Jolien D’Hoore en het Belgische hockeyteam, maar we blijven fier op hun knappe medaille.

De Olympische Spelen in Rio waren overigens het tweede meest opgezochte sportevenement van 2016. Niet verwonderlijk staat het EK op één. De Tour de France is derde.

6. Meest gezochte nationale persoonlijkheid: K3

Medialaan/VRT/Getty Images
Dit zijn wel degelijk Belgische resultaten, maar Vlaanderen steekt er duidelijk bovenuit. K3 doet het ook in 2016 het best in de zoekresultaten van Google. En we blijven zot van onze tv-kok Jeroen Meus. Tot slot haalt Eden Hazard als populairste Rode Duivel de top 3. Kevin De Bruyne volgt daarna, en dan is er Salah Abdeslam, al willen we die nu niet meteen een persoonlijkheid noemen. Laura Tesoro, David Goffin, Emma Bale, Stromae en Pascale Naessens zochten we ook vaak op.

7. Trending nationale persoonlijkheden: SALAH ABDESLAM

VRT
Opnieuw betreuren we dat Salah Adbeslam dit lijstje haalt, maar in 2016 was hij als gezicht van de aanslagen in Parijs (en die in Brussel na zijn arrestatie) trending als zoekopdracht op Google. Laura Tesoro werd ook veel populairder door haar deelname aan het Eurovisiesongfestival. En Toots Thielemans haalt wellicht voor de laatste keer dit lijstje na zijn overlijden. Wat opvalt is dat er in de top 10 heel wat deelnemers aan De Slimste Mens ter Wereld staan, zoals de IJslandse Dagny Ros, Olga Leyers en Bieke Ilegems.

8. Meest gezochte internationale persoonlijkheden: KIM KARDASHIAN

Getty Images
Donald Trump zou je op één verwachten, maar hij moet afleggen tegen de onvermijdelijke Kim Kardashian. Justin Bieber verliest wel nipt van de president-elect. Voorts op vier de overleden David Bowie, en op vijf Cristiano Ronaldo.

9. Trending internationale persoonlijkheden: DAVID BOWIE

Getty Images
Het klinkt luguber, maar sterven helpt om trending te zijn op Google. Zo voert David Bowie de lijst aan en wordt de pas verkozen Trump dit keer gevolgd door de betreurde Prince. Helaas moesten we dit jaar van nogal wat legendes afscheid nemen. Leonard Cohen staat ook in de top 10, net zoals Alan Rickman (die Snape speelde in de Harry Potter-films).

10. Trending TV, film en acteurs

VIJF/Getty Images

Verrassend genoeg staat Temptation Island niet op de eerste plaats van de televisieprogramma’s die het meest trending waren op Google. Het Waalse Secret Story 10 deed het daar nog beter. De Mol staat op de derde plaats, zodat ze bij VIER en VIJF wel tevreden mogen zijn. Ook Callboys deed het immers goed.

De meest trending film was Deadpool, voor The Revenant en Batman Vs Superman. Die eerste kan je misschien verklaren door het feit dat hij al in het begin van het jaar in de zalen verscheen en dus langer kon worden opgezocht.

Afsluiten doen we met de acteur die het meest trending was. En dat werd Leonardo DiCaprio, dankzij de Oscar die hij eindelijk won. Angelina Jolie en Johnny Depp haalden ook de top 3. Zij kwamen natuurlijk door hun gebroken relaties in het nieuws.

Gesponsorde artikelen