Wat zou een kernramp in Doel ons kosten? Tot 1.412 miljard euro, zo blijkt

Wat zou een kernramp in Doel ons kosten? Tot 1.412 miljard euro, zo blijkt

Wat zou het ons land kosten als er een kernramp zou plaatsvinden in Doel? Het was een vraag die milieuorganisatie Greenpeace liet onderzoeken. De onderzoekers gingen na wat een ramp genre Tsjernobyl of Fukushima ons zou kosten, en dat is niet mis: 742 miljard in het basisscenario, en 1.412 miljard in een variantscenario.

Nucleaire rampen kunnen altijd en overal plaatsvinden, dat zagen we niet zo heel lang geleden nog in Japan. Na de aardbeving en daaropvolgende tsunami heeft het gerenommeerde Max Planck-instituut de kans op een ernstige kernramp 200 keer hoger ingeschat dan voordien. Het instituut besluit dan ook dat elke 10 tot 20 jaar een fataal kernongeval verwacht kan worden.

Voor Doel of Tihange is de theoretische waarschijnlijkheid van een kernramp erg laag, maar volgens het onderzoek geeft dat een vals gevoel van veiligheid. Het is namelijk onmogelijk om alle risicofactoren te voorzien, aangezien er constant nieuwe opduiken. Wie had namelijk gedacht dat het in België zo simpel zou zijn om een reactor te saboteren? Nochtans gebeurde dat onlangs in Doel, gelukkig zonder fatale gevolgen.

Officiële inschattingen

Heel wat andere landen, zoals Frankrijk, Finland, Zweden of Canada hebben al officiële inschattingen van de kosten na een rampscenario laten maken. België nog niet, hoewel er toch wel 20 commerciële kernreactoren op ons grondgebied of net daarbuiten staan. Bovendien staan die nog eens op risicovolle plaatsen: met 1,5 miljoen inwoners in een straal van 30 kilometer staat Doel op een elfde plaats wereldwijd, vogelde wetenschappelijk tijdschrift Nature uit. De locatie van Doel vlakbij onze tweede grootste stad, economische motor en druk verkeersknooppunt, maken de potentiële gevolgen alleen maar erger.

Het onderzoek op vraag van Greenpeace onderzocht een INES 5-scenario waarbij een beperkt nucleair lek wordt veroorzaakt, en daarna ook een worst case-scenario van niveau INES 7 dat zich zou afspelen in Doel. INES 7 is het niveau waarop ook Tsjernobyl en Fukushima gerangschikt staan, met een kernsmelt en “open containment”, dat is de beschadiging van het koepelgebouw. De onderzoekers bekeken welke kosten dat met zich zou meebrengen, want in een straal van 20 kilometer (1.256 vierkante kilometer) rond de centrale zou iedereen geëvacueerd moeten worden, het gebied zou jarenlang niet toegankelijk zijn, en al het verkeer zou moeten worden omgeleid. Dat zou het basisscenario zijn op basis van maatregelen die in Fukushima genomen werden. In een variantscenario werd een grotere oppervlakte (25.000 vierkante kilometer) ontruimd.

epa

Too big to fail

Een INES 5-ramp in Doel zou de economie in ons land naar schatting voor 23 miljard euro schade toebrengen. Typisch voor België zou ook de problematische stroomuitval zijn, want de centrales van Doel en Tihange zijn voor onze stroomvoorziening “too big to fail”, staat in het onderzoek te lezen. Als de centrale van Doel of Tihange volledig zou uitvallen, zouden we zeker met stroomtekorten komen te zitten.

Maar die kosten zijn niets in vergelijking met een catastrofale INES 7-ramp, die het failliet van ons land zou betekenen. In het basisscenario wordt 742 miljard euro kosten gerekend, het variantscenario heeft het zelfs over 1.412 miljard euro. Dat zijn cijfers die ons land onmogelijk kan betalen, en veel hoger liggen dan wat Japan uiteindelijk aan schade heeft geleden (naar schatting 215 miljard euro), of een vergelijkbaar ongeval in Frankrijk zou kosten (430 of 760 miljard euro in de twee scenario’s). Dat is vooral te wijten aan de veel grotere bevolkingsdichtheid in België, en de nabijheid van de Belgische economische motor.

370 procent van bbp

Het zijn ook kosten die België absoluut niet zou kunnen dragen. De kost van Fukushima zal uiteindelijk Japan zo’n 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) kosten. Een vergelijkbare ramp in Frankrijk zou 20 tot 34 procent van het Franse bbp bedragen, ook al redelijk rampzalig. En dan hebben we België, waar de kosten voor een ramp in Doel zouden oplopen van 200 tot 370 procent van het bbp. Volgens de studie zou exploitant GDF-Suez/Electrabel overigens maximaal aansprakelijk zijn voor 1,2 miljard euro; een fractie van de uiteindelijke kosten.

Gesponsorde artikelen