Wat zou Marc Coucke verliezen als hij echt heel z’n vermogen riskeert?

Wat zou Marc Coucke verliezen als hij echt heel z’n vermogen riskeert?

Er hangen donkere wolken boven het hoofd van Marc Coucke, want de Amerikaanse koper van Omega Pharma eist liefst 1,9 miljard euro van de zakenman. Zo staat meteen zowat het hele vermogen van Coucke op het spel. Amerikaanse toestanden in België dus, maar stel dat Coucke verliest? Sinds de verkoop van zijn bedrijf heeft hij al heel wat investeringen gedaan.

Coucke en het fonds Waterland worden door het Amerikaanse Perrigo beschuldigd van fraude. De Amerikanen hebben daarvoor een volgens De Standaard goed onderbouwd dossier ingediend bij een arbitragecommissie.

Daar zal beslist worden of Coucke echt fraude gepleegd heeft, of misschien eerder boekhoudkundige trucjes heeft toegepast. Die grens is echter dun, dus valt het moeilijk te voorspellen of Coucke inderdaad een groot deel van z’n fortuin riskeert.

Dat vermogen is intussen flink uitgewaaid naar diverse sectoren sinds Coucke Omega Pharma in 2014 in de etalage plaatste. Dit staat er in principe op het spel …

Anderlecht (en andere sportclubs)

Getty
Officieel zit Coucke pas vanaf 1 maart aan het roer bij Anderlecht, maar intussen heeft hij KV Oostende al verkocht. Coucke is altijd een groot sportliefhebber geweest, al werd de overstap van de kustploeg naar Brussel hem niet door iedereen in dank afgenomen. In het Franse voetbal is Coucke sponsor van Lille en Nantes. En sinds 2015 is hij ook actief in het basketbal als sponsor van Castors Braine.

Bedrijven

Uiteraard is Coucke ook in de bedrijfswereld actief gebleven. Zo investeerde hij in de Oostendse bouwgroep Versluys. Hij is ook nog aanwezig in de farmaceutische wereld via bedrijven als Mithra Pharmaceuticals, Pharco en Ecuphar. Voorts investeerde hij in het durfkapitaalfonds Volta Ventures. Hij stak ook geld in verschillende start-ups zoals Midiagnostics en Uest, het bedrijf dat de slimme armbad voor senioren, Embracelet, bedacht.

En dat is niet alles, want via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zit hij ook in de bedrijven Fagron, MDxHealth, Option, Fountain en het bekende Lotus Bakeries.

In 2008 richtte hij samen met Kamagurka het bedrijf Kamacoucka op. Daarmee verhuurt en verkoopt hij kunstwerken.

Pairi Daiza

Ook dierenpark Pairi Daiza heeft Marc Coucke nodig. Daar is hij de belangrijkste aandeelhouder. En nu we toch over recreatieve eigendommen bezig zijn: ook het Nederlandse SnowWorld heeft Coucke als belangrijkste aandeelhouder.

Durbuy

Twee jaar geleden streek Coucke neer in Durbuy. Hij nam er het avonturenpark Durbuy Adventure over, en sindsdien investeerde hij nog meer in de stad in de Ardennen. Hij bezit er intussen een tweede park, naast enkele restaurants, hotels en winkels.

Kasteel

Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de andere eigendommen van Coucke. Enkele jaren geleden mocht een ploeg van VTM komen filmen in zijn kasteel in Merelbeke. Hij heeft het gebouw grondig gerenoveerd, maar wou toen niet zeggen hoeveel geld hem dat had gekost. Een kasteel blijft natuurlijk wel geld kosten, want Coucke verklapte wel dat beveiliging een grote hap uit zijn budget kost.

Gesponsorde artikelen