Left Right
scrollTop top

Vlamingen drinken amper kraantjeswater, de reden: puur snobisme


Water Vlamingen flessen kraan
© Pixabay

In Vlaanderen kopen we massaal flessen drinkwater en drinken we niet veel kraantjeswater. De reden: de Vlaming vindt kraantjeswater minder lekker en ongezonder. Dat blijkt uit een onderzoek van de UAntwerpen, Water-Link en het Vlaams Kenniscentrum Water. Dat melden onder meer de kranten van De Persgroep.

Pixabay

Zo’n 2 op 3 Vlamingen drinkt water uit een fles. Dat bleek eerder al uit onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij. Met dat cijfer staan we in de top 5 van Europese landen waarin het meeste flessenwater gedronken wordt.

(De rechter heeft beslist: sandwiches van Subway zijn geen echt brood.)

Duur en vervuilend

Een opmerkelijke vaststelling, want flessenwater is natuurlijk een stuk duurder dan kraantjeswater. Het vermelden waard: er is 3 liter water nodig om 1 liter flessenwater te produceren. Bovendien verbruikt dit proces 1.000 tot 2.000 keer meer energie dan de productie van kraantjeswater. Alsof dat nog niet genoeg is, brengt het vervaardigen van de flessen vaak heel wat CO2-uitstoot en plasticvervuiling met zich mee.

(Bazart-frontman Mathieu Terryn brengt volgende week zijn croque-kookboek uit.)

Statussymbool

Pixabay

Met deze cijfers in het achterhoofd ging een team van onderzoekers op zoek naar de oorzaak van onze voorkeur voor flessenwater. De voornaamste reden blijkt de slechte reputatie van het kraantjeswater in ons land te zijn. Dat zou volgens de Vlaming ongezonder én minder lekker zijn, zeker als het kraantjeswater gerecycleerd werd uit afvalwater.

Compleet onterecht volgens de onderzoekers, want kraantjeswater is perfect veilig in ons land. De onderzoekers stellen dat mensen flessenwater anno 2020 onbewust nog steeds beschouwen als een vorm van status. Ze zijn daarom bereid om een veel hoger bedrag te besteden aan een bekend watermerk. “Het is zelfs gewoon de norm tijdens sociale aangelegenheden”, klinkt het verder.

Oude, laaggeschoolde mannen

De onderzoekers namen ook enkele demografische gegevens onder de loep. Vooral mannen, ouderen en lager geschoolden bleken meer geneigd om flessenwater te drinken en aan te bieden.

Het wantrouwen over kraantjeswater was dan weer het grootst bij vrouwen en lager geschoolden. Ook zagen de onderzoekers verschillen tussen de provincies. In de provincie Antwerpen heeft men het meeste vertrouwen in de waterzuiveringstechnologie, in West- en Oost-Vlaanderen het minste.

Informeren en sensibiliseren

De onderzoekers stellen dan ook dat informeren en sensibiliseren de oplossing is. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er een breed maatschappelijk draagvlak nodig is om tot een ingeburgerd afvalwaterhergebruik te komen. Ze wijzen er echter op dat hier nog weinig onderzoek naar gedaan is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938