Watteeuw (Groen) heeft “geen enkele schrik” van een mogelijk N-VA-referendum over Gents Mobiliteitsplan

Zowat iedereen heeft tegenwoordig wel een mening over het Gentse circulatieplan, het geesteskind van groene schepen Filip Watteeuw. N-VA start nu een actie waarbij ze 30.000 handtekeningen willen verzamelen om een referendum af te dwingen. Eentje met een wel behoorlijk vage vraag. Watteeuw is niet onder de indruk: “De N-VA wil inspelen op de onzekerheid bij aantal mensen, terwijl wij concrete oplossingen zoeken.”

Vandaag lanceert de N-VA een petitie in Gent om een referendum af te dwingen over het circulatieplan in Gent. Daarvoor moeten ze 30.000 handtekeningen verzamelen, dan is het Gentse stadsbestuur wel verplicht om een dergelijk referendum te organiseren.

Maar de schepen van Mobiliteit in Gent, Filip Watteeuw (Groen) ligt er niet van wakker. Integendeel. “Ik weet niet of ze aan die 30.000 handtekeningen gaan geraken. Maar zelfs dan heb ik er allerminst schrik van”, zegt hij.

Bovendien heeft Watteeuw ook inhoudelijk kritiek op de N-VA-aanpak. “Ze komen met een hele vreemde vraag af. “Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van dit circulatieplan?” Da’s een vraag naar een gevoel: “Beter worden van iets”, wat betekent dat dan precies? Het gaat hier nochtans om een heel concreet dossier, dat circulatieplan. Je kan dergelijke vragen over zowat alles stellen: “Vindt u dat het vandaag goed weer is of niet?” Begin er maar aan. Ik vind dat een hele rare vraag, om een referendum over te organiseren.”

Watteeuw wijst erop dat het, ondanks een relatief neutrale website en een ‘burgerinitiatief’ dat de actie mee steunt, een “puur politiek referendum” is. “Je gaat in een referendum toch vragen of de oplossing goed is of slecht? Niet of de Gentenaar daar beter van wordt? Het is heel duidelijk uit welke hoek dit komt”, zegt Watteeuw.

Dat de N-VA het professioneel aanpakt, is voor hem wel duidelijk. “Ik heb de indruk dat ze een creatief bureau hebben aangesproken dat heel professioneel is, het is geen knip- en plakwerk van een groepje burgers. Hier zitten duidelijk middelen achter.” Watteeuw: “Ik heb zelf ooit meegewerkt aan het referendum voor de Belfortparking. Toen moesten we 18.000 handtekeningen hebben. Maar de middelen waar men nu over beschikt zijn helemaal anders, toen moesten we van deur tot deur gaan.”

Zenuwachtigheid binnen de coalitie in Gent

Maar het is niet eens een geheim dat binnen de Gentse meerderheid wel wat zenuwachtigheid leeft over het circulatieplan. In een gesprek met newsmonkey waarschuwde burgemeester Daniël Termont (sp.a) er eerder over: “Dat wordt erop of eronder. We hebben een fundamentele politieke keuze gemaakt, als zou blijken dat het circulatieplan compleet in het honderd loopt en dat de stad onleefbaar wordt, hebben we een grote fout begaan en zullen we daarop worden afgerekend.”

Maar Watteeuw, die als groene wel in kartel zit met de sp.a van Termont, ziet dat helemaal niet zo: “Het plan dat er nu is, is helemaal geen gok. Daar wordt zeer hard aan gewerkt. We zijn er al heel lang mee bezig. Als ik zie hoe snel het in andere steden gaat, dan nemen wij echt wel onze tijd.”

“We bestuderen alles zeer goed. En nu zijn wij heel druk bezig met dit zo goed en soepel mogelijk voor de mensen in te voeren. Zodat de aanpassingen die er noodzakelijkerwijze zullen komen vlot verlopen en we de instrumenten kunnen aanbieden om mensen te helpen. De manier waarop de N-VA de vraag wil stellen in het referendum bewijst dat ze willen spelen op de onzekerheid bij een aantal mensen. Terwijl wij naar concrete oplossingen zoeken.

Meer
Lees meer...