Watteeuw is helemaal niet van plan om fietsers te gaan flitsen in de Gentse voetgangerszone

Watteeuw is helemaal niet van plan om fietsers te gaan flitsen in de Gentse voetgangerszone

Gentse schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw gaf tijdens een persmoment in het Gentse Backstay Hostel aan dat hij de politie flitscontroles ging laten uitvoeren op voertuigen van De Lijn in voetgangerszones. De maximumsnelheid voor elke bestuurder in die voetgangerszones (of ‘woonerven’) is 20 km per uur. Uiteraard moeten ook fietsers zich aan die snelheden houden en Watteeuw ergert zich, naar eigen zeggen, dood aan fietsers die zich niet aan de regels houden. Dus zullen fietsers nu ook worden geflitst en beboet?

“Er zijn geen concrete plannen fietsers te gaan controleren op hun snelheid”, zo stelt Watteeuw gerust. “Wel werken we momenteel samen met de Gentse politie campagnes uit rond het sensibiliseren van fietsers en hun rijgedrag binnen de voetgangerszones.”

Volgens de woordvoerder van de Gentse Politie Manuel Gonzalez is de politie nu al bevoegd om fietsers aan te spreken op onaangepast rijgedrag. “Momenteel worden er al PV’s uitgedeeld aan fietsers die zich niet aanpassen aan hun omgeving”, zo vertelt Gonzalez. “Meestal zijn dat fietsers die bijvoorbeeld fietspaden negeren of aan het bellen zijn met hun GSM. In het voorbije jaar zijn er zo’n 6.500 PV’s opgesteld voor fietsers.” Wat de nieuwe ‘sensibiliseringsmaatregelen’ nu net inhouden, daar weidt de woordvoerder niet over uit.

iStock

Imago

Volgens de Gentse fietsenbond was Watteeuws opmerking rond zijn ergernis aan fietsers die zich niet aan de regels houden terecht. “Als een fietser zich niet aanpast aan zijn/haar rijomgeving en bijvoorbeeld aan een rotvaart door een voetgangersgebied crost, dan zijn mensen, en met name senioren, geïntimideerd”, aldus Eva Van Eenoo, woordvoerder van de Genste Fietsersbond. “Ook wij hebben baat bij het goede imago van de fietser en zijn dus zeker voorstander van sensibilisering tot aangepast rijgedrag.”

“Het laatste wat wij willen is dat fietsers nu snelheidsmeters zouden moeten installeren”, voegt Eenoo toe. “Wij hopen van harte dat het zo ver niet hoeft te komen.”

iStock

Gesponsorde artikelen