Waze reageert op beschuldigingen: “Hier niet populair genoeg om files te creëren en anders verspreiden we gebruikers”

Waze reageert op beschuldigingen: “Hier niet populair genoeg om files te creëren en anders verspreiden we gebruikers”

Waze kwam gisteren negatief in het nieuws. De applicatie wordt steeds meer gebruikt om files te vermijden maar zou juist daardoor op sluipwegen voor extra files zorgen. In een reactie aan newsmonkey ontkent Waze dat probleem en stelt het oplossingen voor mocht het toch zo ver komen.

We zijn in België bezig aan een recordweek wat betreft files en dus kiezen steeds meer mensen voor Waze. Die applicatie berekent automatisch de snelste route en stuurt je zo vaak langs sluipwegen. En daar zou het dus volgens sommigen juist voor extra problemen zorgen.

“Waze erkent het bestaan van zogenaamde ‘Waze files’ in landen zoals Israël of landen in Zuid-Amerika, waar ongeveer de helft van het verkeer gebruikt maakt van onze applicatie. In België is Waze populair, maar er zijn zeker niet zoveel gebruikers om Waze files te laten veroorzaken”, legt Peter van der Veen, coördinator van de Waze Benelux community, uit aan newsmonkey.

Waze Belgium

“Verkeer wordt verspreid bij omleidingen”

Als de populariteit van de applicatie toch ooit een probleem zou worden, heeft Waze al oplossing klaar. “In andere landen zijn als reactie daarop systemen gecreëerd waarmee Waze het verkeer verspreidt bij omleidingen. Als er vergelijkbare alternatieven zijn zal Waze een soort van load-balancing toepassen op het wegennet”, legt hij uit.

Van der Veen wijst ook op het ‘Waze Carpool‘-programma waarmee gebruikers een auto kunnen delen. Ook deelt het zijn data met overheden zodat die rekening kunnen houden met knelpunten bij hun beleid. Daardoor was Waze bijvoorbeeld de eerste applicatie die je handig door het beruchte Gentse circulatieplan kon loodsen.

Gesponsorde artikelen