Left Right
scrollTop top

We eten nu al veel te veel suiker, en de WHO gaat de richtlijn nog verlagen


We eten nu al veel te veel suiker, en de WHO gaat de richtlijn nog verlagen

We eten met z’n allen veel te veel suiker, daar zijn we ons meestal wel van bewust. Maar nu gaat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar richtlijn voor de consumptie van toegevoegde suikers nog eens halveren ook. De VN-dienst stelt een dagelijkse gemiddelde van 25 gram suiker voor, vier keer minder dan wat wij Belgen per dag binnenspelen.

Qua suikerconsumptie zijn de Amerikanen niet geheel onverwacht heer en meester. Er wordt dan ook gigantisch veel frisdrank in grote porties achterover gekapt. Resultaat: gemiddeld 126,4 gram suiker per dag. Maar ook wij Belgen scoren niet al te best met 95 gram suiker per persoon. Het is heel wat minder dan de norm in de Verenigde Staten, maar wel een pak meer dan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid door de Wereldgezondheidsorganisatie.

De WHO-richtlijn stelt nu nog dat suiker maximaal 10 procent van de ingenomen energie op dagbasis mag zijn. Dat komt omgerekend neer op zo’n 50 gram suiker per dag. Maar dat cijfer wil de WHO dus nu nog eens halveren, omdat de bevolking van westerse landen steeds meer last krijgt van suikerziekte, overgewicht en tandbederf.

Erg weinig

Een totaal van 25 gram suiker is trouwens echt wel weinig, en zal voor heel veel Europeanen en Amerikanen heel erg moeilijk haalbaar zijn. Neem nu een blikje cola: dat bevat al zo’n 35 gram aan suiker. Met zo één blikje per dag te drinken, zou je dan al boven de geadviseerde hoeveelheid van het WHO zitten. En dan heb je nog niets anders gegeten of gedronken.

Het gaat dan wel specifiek over de suikers die toegevoegd worden door voedsel- of drankfabrikanten. De WHO-richtlijn spreekt zich niet uit over de suikers die natuurlijk aanwezig zijn in vers fruit, groeten en melk, aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is dat die schadelijk zijn. Maar de meeste van de suikers zitten tegenwoordig verborgen in zaken die niet als zoet gecatalogeerd worden. Een soeplepel ketchup bevat bijvoorbeeld al vier gram suiker.

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938