Left Right
scrollTop top

We eten steeds minder vlees, maar in het buitenland doen ze het veel beter


We eten steeds minder vlees, maar in het buitenland doen ze het veel beter

Jongeren beseffen beter wat voor een impact de consumptie van vlees op het milieu heeft. Toch eten ze het vaker dan ouderen. Ook over het algemeen ligt de Belg daar niet zo van wakker. Wel is onze houding stilaan aan het veranderen en eten we langzaam maar zeker steeds minder vlees.

Vleesconsumptie heeft een grote impact op het milieu. Dat beseffen steeds meer Europeanen. Veel mensen beginnen ook na te denken over hun eigen eetgewoontes. Maar minder vlees eten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, dat doet de meerderheid van de Europeanen nog niet. Dat blijkt uit een Europese enquête uitgevoerd door ING.

België scoort slecht

Zo’n 38 procent van de Belgen denkt dat ze binnen vijf jaar minder vlees zullen eten dan vandaag tegenwoordig, of zelfs helemaal geen vlees zullen eten. Amper 2 procent is van plan om tegen die tijd net meer vlees te eten. Met die cijfers scoren de Belgen bij de slechtste van heel Europa qua milieuvriendelijke eetgewoontes. Alleen in Turkije denken meer mensen dat ze meer vlees zullen gaan consumeren dan minder.

istock

Milieu kan ons niet veel schelen

Over het algemeen houden de Belgen milieuoverwegingen niet zo hoog in het vaandel. Voor amper 21 procent van de Belgen is het milieu in een reden om minder vlees te gaan eten.

Ook de prijs en dierenwelzijn spelen mee. Wel zou een kwart van onze landgenoten minder vlees eten voor hun gezondheid. Zo wordt vlees wel steeds vaker geassocieerd met negatieve effecten op de gezondheid. De nieuwe voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven is daar een goed voorbeeld van. Rood vlees kwam in het het topje terecht, van producten die je het best minder vaak eet. Bewerkt vlees zoals salami kwam zelfs buiten de driehoek terecht, in de groep ‘te vermijden’.

Vleesconsumptie gedaald

Toch is het niet allemaal kommer en kwel: de vleesconsumptie per kilogram is gedaald in België, veel sneller dan in de buurlanden. Zo aten we in 2016 10 tot 16 procent minder vlees dan vier jaar daarvoor. Die massale daling zou vooral te wijten zijn aan campagnes als ‘Dagen Zonder Vlees’ en ‘Donderdag Veggiedag’.

istock

Alleen de Hollanders schransen meer

Toch eten de Belgen op redelijk regelmatige basis vlees in vergelijking met de rest van Europa. 51 procent van onze landgenoten eet meer dan drie keer per week vlees. Alleen bij de Nederlanders ligt dat gemiddelde hoger. Wellicht gaat het bij onze noorderburen wel om kleinere porties.

Conclusie: bij een deel van de bevolking is de houding tegenover vlees dus aan het veranderen. Of dat tot grote veranderingen in het consumptiegedrag zal leiden, is nog lang niet zeker. Jongeren onder de 24 jaar zijn duidelijk beter op de hoogte van de negatieve milieu-impact van vlees. Toch geven ze aan vaker vlees te eten dan de oudere leeftijdsgroepen.

istock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938