We flirten wat af: helft Belgen vindt een relatie op het werk dik ok

We flirten wat af: helft Belgen vindt een relatie op het werk dik ok

Mogen we sinds #MeToo niet meer flirten op het werk zonder expliciet contract? Volgens onderzoek van Tempo Team zitten Belgen niet erg in met een relatie op het werk. Eén op vier wisselt al eens bacteriën uit, twintig procent heeft zelf een relatie of affaire op het werk. 

De Belg flirt veel en vaak op het werk. Dat mag blijken uit een onderzoek dat interimkantoor Tempo Team deed in 2018. Uit dat onderzoek blijkt niet alleen dat we regelmatig verliefd worden op kantoor, maar ook dat we daar vaak iets mee doen. Het blijft niet onschuldig: 1 of 4 kust met een collega of gaat zelfs een stapje verder. Maar liefst twintig procent van de respondenten geeft toe dat ze een relatie of affaire hebben op het werk. Daarvan is de helft gekend door de collega’s.

Invloed MeToo

Je zou denken dat we daar in het MeToo-tijdperk een beetje beter over nadenken, maar niets is minder waar. We flirten zelfs gevoelig vaker dan in 2016, voor die bom barstte. Verder is er weinig evolutie in de cijfers: we blijven elkaar (soms iets té) graag zien.

19 signalen dat je relatie echt goed zit.

Wat maakt de kans groot dat we met elkaar de koffer induiken? Elkaar zien na het werkt, blijkt een constante in buitenechtelijke office romances. Daarnaast is chatten op het werk en intens samenwerken, een belangrijke factor in opbloeiende liefde op de werkvloer. Natuurlijk is het soms een kwestie van de kat bij de melk zetten: één op drie relaties start op business trip.

Mag het op het werk?

Maar hoe staat de rest van de collega’s tegenover tortelduifjes op het werk? Twee op drie heeft er absoluut geen problemen mee, volgens Tempo Team. 3 op 4 werkgevers staat er trouwens ook voor open. Maar slechts 1 op 2 werknemers zegt dat ze het uberhaupt zien zitten om met iemand van op kantoor samen te zijn.

19 mijlpalen in jullie relatie die je echt moet vieren.

Toch zijn de cijfers niet onverdeeld positief: 4 op 10 vindt het bijvoorbeeld zeer oncomfortabel als een collega met hen flirt. 7 op de 10 vindt het dan weer niet kunnen als de baas met hen flirt. Daar zijn volgens Tempo Team trouwens wel wat verschillen te vinden ten opzichte van 2018. Steeds meer mensen vinden een relatie tussen collega’s waar een hierarichisch verschil op zit, moeilijk te verteren.

17 signalen die niet veel goeds voorspellen voor je relatie.

Ombudspersoon

Ook over het algemeen heeft de MeToo-affaire wel wat verschil gemaakt. Op drie jaar tijd is het aantal bedrijven dat een gedragscode heeft, verdubbeld van bijna een kwart naar bijna de helft. Ook een ombudspersoon is steeds zichtbaarder aanwezig. In 2016 was die er in 40% van de gevallen, in 2018 maar liefst 70%.

pixabay

Gesponsorde artikelen