We gaan bijna de helft minder vlees moeten eten of onze planeet is in 2050 om zeep

We gaan bijna de helft minder vlees moeten eten of onze planeet is in 2050 om zeep

Mensen in rijke landen zullen flink moeten bezuinigen op de hoeveelheid rundvlees en lamsvlees die ze eten, wil de wereld straks 10 miljard mensen kunnen voeden. Bovendien is een flinke reductie van de hoeveelheid vlees die we eten nodig om catastrofale klimaatverandering te voorkomen.

Meer dan 50% meer voedsel zal nodig zijn tegen 2050, volgens het nieuwe rapport van het World Resources Institute (WRI), maar de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw zal tegelijkertijd met tweederde moeten dalen. Dat extra voedsel zal dus geproduceerd moeten worden zonder nieuwe landbouwgrond te creëren, anders worden de overgebleven bossen van de wereld vernietigd. De vlees- en zuivelproductie gebruikt 83% van de landbouwgrond en produceert 60% van de uitstoot van de landbouw.

Drie uitdagingen

Waar het op neerkomt is dat we staan voor 1) een verhoging van de geproduceerde hoeveelheid voedsel per hectare, 2) het verminderen van het eten van vlees en 3) het stoppen van het verspillen van een derde van het geproduceerde voedsel.

“We moeten veranderen hoe we voedsel produceren en consumeren, niet alleen om milieuredenen, maar omdat dit een existentieel probleem is voor mensen”, zegt Janet Ranganathan, vicepresident voor wetenschap en onderzoek bij de WRI.

“Als we zouden proberen al het voedsel te produceren dat we in 2050 nodig hebben met de huidige productiesystemen, zou de wereld het grootste deel van haar resterende bossen moeten omhakken, en de landbouw alleen al zou bijna twee keer zoveel uitstoot produceren als het totaal uitstootbudget voor alle menselijke activiteiten.”

Methaan en subsidies

Runderen en schapen produceren bovendien een massa methaan, een krachtig broeikasgas. Rundvlees levert bijvoorbeeld 3% van de calorieën in ons gemiddeld dieet, maar is verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van methaan.

Het rapport beveelt aan dat 2 miljard mensen uit de rijkste landen hun rundvlees- en lamsverbruik met 40% verlagen. Dat komt neer op anderhalve portie per week. Op zich moet dat haalbaar zijn want in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Europa is de consumptie van rundvlees al met een derde afgenomen sinds de jaren zestig.

Een probleem is wel dat de subsidies die aan de veeteelt gegeven worden, herbekeken moeten worden. Die subsidies houden de prijs van bijvoorbeeld rundvlees kunstmatig laag, en in sommige landen kost het daardoor maar de helft van wat een realistische prijs zou zijn.

Gesponsorde artikelen